Instagram-kirjat helmikuu 2023

 


Riikka Jäntti / Tammi 2023 / arvostelukappale

Pikku hiiri opintiellä -kirjassa Hiiru vierailee äitinsä kanssa museossa. Kun kukaan ei ole näkemässä, Hiiru sujahtaa pikavisiitille Akseli Gallen-Kallelan taideteokseen "Ensi opetus". Siellä hän tutustuu samanikäiseen hiirilapseen ja tutkii tämän kotia, joka nykyhiiren silmään on vaatimaton mutta jännittävä.

Tämä Riikka Jäntin taiteilema hurmaava pahvikirja on osa Ateneum-sarjaa ja taideyhteistyötä Kansallisgallerian ja Tammen välillä. Kuopus, joka rakastaa Pikku hiiri -sarjaa, suhtautui ensin vähän epäillen näin erilaiseen Hiiru-kirjaan, mutta piti sitä lopulta tosi kiinnostavana. Kunpa saisin aikaiseksi viedä lapset johonkin Turun hienoista museoista! Kuten esimerkiksi kuvan taustalla häämöttävään Turun taidemuseoon.


Timo Parvela / Mari Luoma / WSOY 2023 / arvostelukappale

Melkein mahdoton tehtävä - Savuna ilmaan on vieläkin hurjempi kuin sarjan avannut Merkitty lapsi. Toimintaa, huumoria ja varhaisteini-ikäiseen kohdeyleisöön todennäköisesti vetoavia pornoviittauksia riittää, kuten myös tarinaan täydellisesti sopivaa huikean hienoa kuvitusta.

Tässä osassa seiskaluokkalainen Elias ystäviensä Minon ja Jojon kanssa joutuu aikamoisiin läheltä piti -tilanteisiin, kun he jatkavat niin Eliaksen kuin tämän äidin henkilöllisyyden selvittämistä. Paula-tädistä paljastuu uusia puolia, ja lukija oppii enemmän myös siitä oudosta kännykästä, jonka Elias avausosassa löysi kaatopaikalta.

Parvela on onnistunut keksimään aidosti koukuttavan mysteerin, jolle toivon onnistunutta ja uskottavaa loppua sitten joskus, kun sen aika koittaa. (Tällaisten scifiä ja paljon koukkuja sisältävien sarjojen kanssa pelkään aina, että lopulta käy kuin Lostissa ja juonen punainen lanka on se, joka katoaa savuna ilmaan.)Johanna Hulkko / Jari Paananen / Karisto 2013

Geoetsivät-sarjan avausosa tempaisi mukaansa. Olin ajatellut vähän vain selailla esikoiselle lainaamaani kirjaa (löytääkseni kansien välistä jonkun koukun, jolla houkutella lapsi uuden sarjan pariin), mutta koukutuinkin itse ja luin Johanna Hulkon geokätköseikkailun yhdeltä istumalta.

Päähenkilö Raparperi on saanut neljännen luokan käytyä ja kesäloma kutsuu. Parhaan ystävän, vuotta nuoremman Emmin, kanssa on hauska käydä uimassa ja etsiä geokätköjä. Tai "keogätköjä" niin kuin Emmin välillä kiva, välillä rasittava pikkusisko Salli sanoo. Rasittavia ovat myös tyttöjen kanssa partioharrastuksen jakavat Majavat, joihin kuuluvat jekkuilevat kaverukset Pasi-Antero ja Petteri. Tosin pojista on yllättäen hyötyä, kun tytöt lähtevät luvattomalle pyöräretkelle kadonnutta kännykkää etsimään ja joutuvat monen pienen sattumuksen jälkeen jäämään metsään yöksi.

Metsässä tapahtuu kaikenlaista jännää, kuten esimerkiksi yöllinen susihavainto ja yllättävä kohtaaminen isokokoisen, oudosti kyselevän miehen kanssa. Liittyykö mies jotenkin maahan haudattuun rahakääröön, jonka lapset löysivät geokätköä etsiessään?

Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus on raikas, lennokas ja aihepiiriltään hyvin kiinnostava lastendekkari. Mukavana perheiden moninaisuutta tukevana yksityiskohtana mainittakoon Raparperin kaksi isää.


Cristal Snow / Kati Vuorento / Tammi 2021

Penni Pähkinäsydän on visaisten pulmien äärellä Cristal Snow'n keijusarjan toisessa osassa (Mörkökuumeen kirous, Tammi 2021).

Keijunaperot karvaisiksi riiviöiksi muuttava mörkökuume puhututtaa ympäri kylää, mutta kun Penni yrittää saada aikuisilta lisätietoa tästä kummallisesta sairaudesta, he vaikenevat hämillisinä. Hämmentävää on myös epäkaveri Hilda Siukun arvaamaton käytös: Pennin vihahenkilö tuntuu saaneen mörkökarvoituksen lisäksi kaveritaitoja. Kun arvaamaton mörkökirja paiskaa Pennin ja Hildan synkkään Mörkölään, Penni saa viimein kaipaamansa vastaukset. Mutta pääseekö kaksikko takaisin Tuulenpesän metsään vai onnistuuko unettavasti kuiskiva, vieraitaan manipuloiva Morda pitämään keijut luonaan ikuisesti?

Tämä osa oli, jos edes mahdollista, vielä parempi kuin avausosa. En tiedä, voiko kirja tästä hurmaavammaksi muuttua, kieleltään tai kuvitukseltaan! En malta odottaa, että aloitamme seuraavan osan, Viluhallan salaisuuden. Onneksi se odottaa jo hyllyssä. Penni Pähkinäsydän -sarjassa on jotain hyvin ajatonta, herkkää, viisasta ja ainutlaatuista.

Suosittelen niin lapsille kuin aikuisille!Boldizsar M. Nagy / Lilla Bölecz / suom. Saarni Laitinen / WSOY 2022 / arvostelukappale

Satumaa kuuluu kaikille on hieno satukirja jo ideansa vuoksi: näiden kauniiden kansien väliin on kerätty moninaisuutta juhlistavia satuja. Vähemmistöille äänen antava satukokoelma kertoo muun muassa prinssistä, joka rakastuu toiseen prinssiin, tummaihoisesta Lumikista, jonka henkeä kuningasisä uhkaa, kosijoiden piirittämästä kauniista neidosta, joka pyytää Poseidonia muuttamaan hänet mieheksi, ja Hannun ja Kertun siepanneen noidan traagisesta menneisyydestä.

Unkarilainen satukirja herätti kotimaassaan kiivasta, jopa hysteeristä vastustusta, kun se julkaistiin syksyllä 2020. Unkarin pääministeri tuomitsi kirjan lapsiin kohdistuvaksi homopropagandaksi ja toinen unkarilaispoliitikko repi kirjan kappaleiksi suorassa lähetyksessä. Kaikki tämä vain siksi, että saduissa on mukana myös sateenkaarevia hahmoja. Onneksi tällä suvaitsemattomuuden pilvellä oli hopeareunus: TV:ssä revitty satukirja singahti bestseller-listojen kärkeen tasa-arvon symbolina.

Niin kauan kuin satumaa ei oikeasti kuulu kaikille, on tärkeää pitää meteliä asiasta. Viime vuoden Disney-kohu tummaihoisesta Ariel-merenneidosta on tästä hyvä esimerkki. Tai Oodissa viime kesänä tapahtunut uhkatilanne, kun drag-artistin pitämää lasten satutuokiota yritettiin sabotoida.

17 eri kirjoittajan tarinat on kirjaksi toimittanut Boldizsar M. Nagy ja kuvittanut Lilla Bölecz.

Aiemmat kuukausikoosteet löydät blogista avainsanalla #instagram. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär