Ripley - Nopea yhteys yhdistää verkkopelaamisen ja rakkaustarinan


Annukka Salama / WSOY 2022

Ripley - Nopea yhteys kertoo lukioikäisestä Islasta, joka on timantinkova gamer ja kunnianhimoinen opiskelija. Myös Islan isä, vaari ja pikkusisko ovat jokainen omalla tavallaan kiinnostuneita pelien ja erilaisten laitteiden maailmasta. Islan äiti on kuollut vuosia aiemmin, ja tätä taustalla häilyvää surua lukuun ottamatta Islan perheellä on suurin piirtein kaikki hyvin.

Annukka Salaman kirja vilisee verkko- ja roolipelaamisen erikoissanastoa, enkä edes yrittänyt ymmärtää kaikkea. Vartuin kyllä itsekin tietokoneiden ja pelien parissa, mutta omat lempparini olivat 90-luvun Commander Keen ja Duke Nukem. VR-lasit olisivat tuntuneet aika utopistiselta ajatukselta.

Islan (pelaajatunnus ripley) läheisin ystävä ja oikeastaan ihastus on jo vuoden verran ollut netissä tavattu Damien, jonka oikeaa nimeä tai asuinpaikkaa Isla ei tiedä. IRL-tapaaminen ei sovi Islalle, vaikka Damien sitä välillä ehdottaa. Ihastusta tuntuu kuitenkin olevan molemmin puolin, mutta tämä yhteys alkaa pätkiä, kun Isla törmää lukiossa uuteen luokkakaveriin, Antoniin. Isla ja Anton eivät ensin tule toimeen ollenkaan, mutta tunteet kuumenevat nopeammin kuin vanhan pöytäkoneeni tuuletin, ja pian Isla on vaikean paikan edessä. Hän on edelleen ihastunut Damieniin, mutta myös Anton vetää puoleensa kuin magneetti.

Vaikka lopputulos on onnellisen ennalta-arvattava, Ripley - Nopea yhteys on aivan ihana ja uskottava nuortenromaani. Rakkaustarinan lisäksi kirjassa sivalletaan virtuaalimiekalla pelikulttuurin sukupuolittuneisuutta ja etenkin tyttöjen kokemaa häirintää. Pelko häirinnästä ja vihapuheesta sukupuolen perusteella saa varsinkin tytöt valitsemaan sukupuolineutraaleja pelaajanimiä, kuten Islakin tekee.

Tämä kirja sopii ehkä n. kasiluokkalaisista ylöspäin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär