Saakelin satanen ja Saakelin sieppaus ovat nuortenkirjallisuutta parhaimmillaan


Mikko With / Myllylahti 2023

Kuvitteellisessa Pyhäharjun tuppukylässä asuva, peruskoulunsa päättävä Uuno Turhanen on hahmo, johon kiintyy heti ensimmäisiltä sivuilta. Uunosta kertovat Saakelin satanen ja Saakelin sieppaus ovat mukaansatempaavia, vauhdikkaita ja yllätyksellisiä nuortenkirjoja. Uuno on todella sympaattinen tyyppi, joka välillä ylianalysoi, välillä improvisoi ja välillä on aivan sulattaa lukijan sydämen huomaavaisuudellaan.


Saakelin satanen (Myllylahti 2021)

Uuno ei ole rikollinen, mutta suunnittelee silti ryöstävänsä lähikaupan - mistä ihmeestä on kyse? Ryöstön yksityiskohtia hiova prologi saa tyrskähtelemään naurusta, eikä lukija voi olla kiinnostumatta Uunon kiperästä tilanteesta. Ryöstön motiivi avautuu pikkuhiljaa, ja sitten Pyhäharjulla koetaankin aikamoista actionia.

Sen saakelin satasen lisäksi Uunoa mietityttävät omahyväinen koulukiusaaja, äidin rahahuolet ja Uunon ikävät muistot kuolleesta isästä. Kesätyön saaminen rautakaupasta on mahtava juttu, samoin kuin vankka ystävyys salaperäisen Heikkisen kanssa.


Saakelin sieppaus (Myllylahti 2023)

Uuno kaipailee vähän isompia ympyröitä ja lähtee uuden kesätyön perässä Ouluun. Hän majoittuu tylsän Tanja-tädin luo, saa nopeasti uusia kavereita ja ihastuu kivaan Iirikseen. Oulussa on hauskaa, mutta Tanja-tädin käytös alkaa olla erittäin kummallista. Ja sitten täti katoaa.

Kakkososan prologi on vielä jännittävämpi kuin avausosassa oli. Uuno on nimittäin vangittu saunaan. Tykkäsin todella paljon näistä prologeista, joilla lukija saadaan koukkuun.

Mitähän Uunolle tapahtuu seuraavassa osassa? Toivottavasti sellainen on tulossa! Arvelisin Uunon seikkailujen sopivan yli 12-vuotiaille koululaisille.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?