Peter-sedän tutkimus vie Viisikon ansaan


Enid Blyton 1950 / suom. Lea Karvonen / Tammi

Viisikko joutuu ansaan alkaa tuttuun tapaan lasten lomasta. Sisäoppilaitoksessa asuvat serkukset saapuvat Kirriniin, jossa Peter-setä ja Fanny-täti puuhaavat lähtöä matkalle. Fanny-täti, joka huseeraa kotirouvana, ilmoittaa olevansa loman tarpeessa ennen kuin ensimmäinen yhteinen lounas on syöty. Peter-setä on tapansa mukaan pihalla kaikesta ja keskittyy kulmien kurtisteluun ja lasten olemassaolon ällistelyyn.

"Yksi ja toinen tulee saamaan shokkeja." -Ylikonstaapeli

Lapset jäävät siis taas keskenään, mikä ei kyllä haittaa heitä mitenkään. Harmi vain, että Peter-sedän tieteellisestä läpimurrosta on juuri kirjoitettu iso juttu lehteen, mikä on yhtä kuin kutsu "valtion vihollisille" murtautua taloon. Arvokkaat paperit varastetaan, ja lisäksi Pauli ja Tim-koira napataan vangeiksi. Kun Leo ja Dick yrittävät vapauttaa Paulin, heidätkin vangitaan, ja Tim uhataan ampua. (Melkein joka kirjassa Tim on vaarassa kuolla luotiin tai myrkkyyn, mutta pelastuu aina. Viisikko ja salakuljettajat -kirjassa se on oikeasti hengenvaarassa, mutta siitäkin selvitään.) Resuisen mutta nerokkaan romanilapsen ja hyvän tuurin avulla lapset pelastuvat, ja roistot jäävät heristelemään nyrkkejään.

"Yksi ja toinen tulee saamaan shokkeja." -Ylikonstaapeli

Ps. Enid Blytonin kirjoissa ihmisten silmissä taitaa olla jotain vialla, sillä ne ovat alituiseen pullistumassa, putoamassa tai pyöristymässä. Myös leuat loksahtelevat poikkeuksellisen paljon ja suut jäävät pitkiksi ajoiksi auki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko