Viisikko törmää salaperäisellä nummella rahanväärentäjiin

Enid Blyton 1961 / suom. Lea Karvonen / Tammi 1995

Viisikko salaperäisellä nummella on sarjan 16. osa ja ajoittuu serkusten huhtikuiseen lomaan, kuten edellinenkin lukemani Viisikko. Kirjan alussa lapset ovat poikkeuksellisesti erillään: Anne ja Pauli ratsastusleirillä ja Leo Dickin kanssa "poikien leirillä". Pauli olisi halunnut serkkupoikien kanssa samalle leirille, mutta "eiväthän pojat halua, että heillä on tyttöjä jaloissaan kaiken aikaa", Anne toteaa.

Paulia harmittaa myös leirillä oleva Henrietta, joka Paulin tavoin haluaisi olla poika ja jota kaikki paitsi Pauli kutsuvat Henryksi. Paulin ja Henryn välillä on jatkuvaa kinaa ja pätemistä, ja Anne-parka on hätää kärsimässä. Onneksi myös Leo ja Dick saapuvat hevostilalle oman leirinsä loputtua, ja Viisikko pääsee taas seikkailemaan.

"Ylös taisteloon! Senkin laiskamadot." -Leo

Kuten Viisikoissa usein, tässäkin kirjassa kohdataan kaltoin kohdeltu romanilapsi, jota lapset säälivät. Niisku-nimeä totteleva poika opastaa lapset Kummajaisnummelle, josta nämä löytävät kanervien peittämät, kauan sitten hylätyt rautatiekiskot. Kun lapset sitten olosuhteiden pakosta leiriytyvät nummelle pidemmäksi aikaa, he huomaavat outoja asioita. Miksi Niiskun isällä ja muilla romaneilla oli niin kiire nummelle ja mikä tarkoitus on valonheittimellä, joka lähettää merkkejä öiselle taivaalle? Ja sitten, kun "oli yhäti yö", lapset näkevät lentokoneen pudottavan dollarikääröjä nummelle. 

On se kumma, että aina kun salakuljettajat, rahanpesijät, kidnappaajat tai vakoilijat yrittävät hoitaa rikollisia puuhiaan, niin Viisikko sattuu telttailemaan tapahtumien polttopisteessä.

***

Löydät kaikki Enid Blytonin kirjaesittelyt tunnisteella Enid Blyton. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?