Pinnan alla on surullinen mutta hauska nuoren kirjailijan esikoisteos

 

Vilja Kainulainen / Karoliina Kurjenniemi / Kustannus Z 2023


Pinnan alla on 12-vuotiaan Vilja Kainulaisen esikoisteos. Huikean tarinan ja yllätyksellisen juonen perusteella uskallan väittää, ettei tämä jää selvästi lahjakkaan Kainulaisen ainoaksi kirjaksi.

Kirjan alussa kerrotaan, miten neljättä luokkaa käyvän Ailan veli, Akseli, kuoli metsässä. Surun musertamat vanhemmat ovat kieltäneet Ailaa menemästä metsään, mutta pihalla loikkiva lakkipäinen pupu ja salaperäinen muistilappu houkuttelevat Ailan rajan yli. Hän valehtelee menevänsä yökylään kaverille, mutta meneekin juuri siihen kohtalokkaaseen paikkaan metsässä, jossa Akseli kuoli. Metsässä Ailalle tapahtuu outoja asioita, enkä oikeastaan ole aivan varma, mitä kirjan loppu tarkoitti, sillä se oli hyvin arvoituksellinen.

Pidin Pinnan alla -kirjassa niin, niin monesta asiasta! Siitä, miten lukijaa puhuteltiin ja välillä ihan huvikseen harhautettiin. Miten kirjan läsnäolo pidettiin hauskasti mukana; Aila esimerkiksi kiipesi koulun liukumäkeen ja "liukui huimaa vauhtia seuraavaan lukuun". Miten yhtäkkiä kerrottiinkin outoja vitsejä ja sitten taas jatkettiin surullista tarinaa. Välillä meno oli kuin Liisalla ihmemaassa, mutta kerronta säilyi alusta loppuun omaleimaisena ja raikkaana.

Todella hieno esikoisteos! Karoliina Kurjenniemen kuvitusta olisi saanut olla enemmänkin, sillä se oli mukavan salaperäistä. Ja nuo kannen vihreät sävyt ovat aivan ihanat!

Myös oma nelosluokkalaiseni piti tarinasta kovasti ja oli itse asiassa se, joka vinkkasi kirjasta minulle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko