Instagram-kirjat lokakuu 2023

 


Jemma Hatt / suom. Jade Haapasalo / Kumma 2023 / arvostelukappale

Seikkailijat ja yllätysten lomamatka on neljäs suomennettu osa Jemma Hattin vauhdikkaasta seikkailusarjasta.

Tällä kertaa lasten on tarkoitus ihan vain lomailla rennoissa tunnelmissa, mutta viesti Pariisista saa Seikkailijat matkustamaan Ranskaan. Sitten alkaakin tapahtua, kun Logan-eno saa kirjekuoressa koordinaatteja ja kohta joku jo siepataan. Ettei vain kaikki taas liittyisi egyptiläiseen muinaisaarteeseen...

Aiempien osien tapaan tämä neljäs Seikkailijat-kirja on täynnä vauhtia ja läheltä piti -tilanteita, lasten nokkeluuksia, Loganin hölmöilyä ja lukijaa väkisinkin hymyilyttävää porukassa sekoilua. Juonikäänteiden epäuskottavuus ei haittaa, koska tosielämän rajoitteiden ei kuulukaan latistaa seikkailukirjojen tunnelmaa.

Seikkailijat-sarja sopii sujuvasti lukeville alakoululaisille.

Kannet on kuvittanut Andrew Smith. Jokin hänen tyylissään kiehtoo minua valtavasti. Mielestäni tämän sarjan kannet ovat kerta toisensa jälkeen niin upeita.

Täytyy kehua myös sarjan suomentajaa, Jade Haapasaloa, koska kirjat ovat todella laadukkaasti ja sujuvasti käännetty. Kielenkäyttö ja sanavalinnat ovat luontevia ja osuvia.


Leena Paasio / WSOY 2022 ja 2023

Harmaja luode seitsemän ja Bengtskär itä kahdeksan muodostavat koskettavan, jännittävän ja romanttisen teosparin, jota oli suuri ilo lukea.

Harmaja luode seitsemän kerrotaan 16-vuotiaan Eetun näkökulmasta. Eetun äiti, arvostettu Itämeri-tutkija on kadonnut, ja poliisi epäilee hänen hukkuneen. Suru ja epätietoisuus varjostavat Eetun ja muun perheen elämää, ja Eetun nuorille harteille kasautuu liikaa vastuuta. Pahalta tuntuu myös se, ettei Eetu pysty rahahuolien vuoksi enää jatkamaan kilpapurjehdusta. Eetun paras ystävä, Salla, ja pahin kilpakumppani, Rasmus, ovat myös kilpapurjehtijoita, mutta heillä ei ole rahasta pulaa. Varsinkin Rasmus elää hyvin leveästi.

Toinen osa, Bengstkär itä kahdeksan, on kirjoitettu Rasmuksen näkökulmasta. Lukijalle selviää, millaista Rasmuksen elämä on kulissien takana. Mistä - ja kenestä - hän oikein haaveilee?

Tarinan edetessä Eetun äitiin liittyvä mysteeri alkaa pikkuhiljaa ratketa. Lopputulos järkyttää myös Rasmusta.

Itämeri tarjoaa upean ja mielenkiintoisen ympäristön kirjojen tapahtumille ja sopii mielestäni myös symboloimaan nuorten päähenkilöiden myrskyäviä tunteita.

Suosittelen lämpimästi! 

Marcus Rashford / Marta Kissi / Hertta 2023 / arvostelukappale

Aamupalaporukan tutkimukset - Peto aidan takana on siitä harvinainen lastenkirja, että sen on kirjoittanut jalkapalloilija. Eikä kuka tahansa futari, vaan Manchester Unitedin Marcus Rashford.

Rashford on tullut tunnetuksi paitsi futistähtenä, myös lasten lukutaidon ja ilmaisen kouluruokailun puolesta toimivana hyväntekijänä.

Nämä speksit huomioiden olisin kovasti halunnut pitää Aamupalaporukasta enemmän, mutta lukukokemus jäi latteaksi. Kirjailijan hyvät tarkoitusperät ja vilpittömyys kyllä loistavat kirjan sivuilla, ja kuvittaja Marta Kissi on tehnyt hienoa työtä. Tarina ei kuitenkaan missään vaiheessa lähtenyt lentoon.

Hyviä puolia:
👩🏿‍🤝‍👨🏾 moninaiset henkilöhahmot
🖌 runsas kuvitus ja hieno kansikuva
🫱🏽‍🫲🏾 kaveritaitojen ja yhteistyön harjoittelua
🤸🏽‍♀️ vahvoja, taitavia lapsia
👨‍👩‍👦‍👦 perheitä eri lähtökohdista

Ei niin hyviä puolia:
🥴 fonttikikkailu (Mikä on saanut brittikirjailijat niin vakuuttuneiksi siitä, että lapset pitävät fonttien kanssa pelleilystä?)
📘 kömpelö kerronta ja tahmea juoni

Siitä juonesta sen verran, että päähenkilö Marcuksen lempijalkapallo lentää koulun pihalta aidan taakse. Aidan taakse meneminen on kiellettyä, koska siellä vaanii vaara, joten Marcus ei saa palloa takaisin. Kuvioihin astuu Aamupalaporukka, jonka jäsenistä jokainen on kadottanut jotain itselle tärkeää aidan taakse. Lapset päättävät hakea omaisuutensa takaisin, mutta joutuvatkin seikkailuun.

Aamupalaporukan puuhista voisivat kiinnostua jalkapallosta tykkäävät kolmoset ja neloset, ehkä vitosetkin. ⚽️ 

Jorn Lier Horst / Otava 2023 / arvostelukappale


CLUE - Koirasuden arvoitus on tiheätunnelmainen sekoitus vanhaa taikauskoa ja tätä päivää. Kirja on sarjan yhdeksäs osa.

CLUE, eli Cecilia, Une ja Leo (+ Enon-koira) tietävät koirasuden kirouksesta - jos näkee koirasuden, kolme kuolee. Ja niinhän siinä käy, että kun lapset näkevät metsässä petomaisen nelijalkaisen, kaksi kyläläistä kuolee ja kolmannen menehtyminen on lähellä. Myös Cecilia joutuu hengenvaaraan.

Lopussa selviää, että koirasudelle on looginen selitys, johon liittyy ihmisen julmuus...

CLUE-sarja pitää pintansa 11-vuotiaan suosikkisarjojen kärjessä. (Mitä jännempää sisältöä, sen korkeammat pisteet saa esikoiseltani. Tosin tämä osa ei kuulemma ollut niin jännittävä kuin aiemmat.) Esikoinen myös neuvoo lukemaan CLUE-kirjat järjestyksessä, koska kirjakohtaisen arvoituksen lisäksi sarjassa ratkotaan kirjasta toiseen ulottuvia tapauksia.

Aiemmin ilmestyneet osat:

Salamanterin arvoitus
Kultaisen kellon arvoitus
Vedenalainen arvoitus
Hautausmaan arvoitus
Purjeveneen arvoitus
Hopeakaivoksen arvoitus
Metsään kätketty arvoitus
Pääkallon arvoitus


Ps. CLUE-sarja sopii ikäluokalle 9+ mutta Horstin Etsiväkaksikko-sarja, joka myös on erittäin tykätty meillä, sopii jo paljon pienemmillekin dekkarifaneille. Etsiväkaksikoissa on iso fontti, suht vähän tekstiä ja runsaasti kuvitusta.


Maami Snellman / Kvaliti 2023 / arvostelukappale

Kuun lapsi alkaa vauhdikkaasti, kun kesälomaa viettävät kaksoset Otava ja Tylli lähetetään junalla Lappiin isän työmatkan vuoksi. Junamatkaan tuo jännitystä salaperäinen tyttö saamenpuvussa. Perillä Tuuliaisenpään kylässä lapset näkevät tämän taas. Puhumaton tyttö kiehtoo lapsia, eikä elämä "korvessa" tunnu ihan niin ankealta kuin lapset ensin pelkäsivät.

Samaan aikaan kylällä surraan rikkaan Aulis Ankaran aikeita tuhota kaunista luontoa turismin takia. Onko Ankaran suunnitelmille mitään tehtävissä?

Saamelaiskulttuuria, upeaa luontokuvausta ja sopivasti jännitystä - hienon lastenromaanin on Maami Snellman taas kirjoittanut! Juoni on hyvin rakennettu, sillä tapahtumat tempaavat nopeasti mukaansa eikä tylsiä vaiheita tule ollenkaan.

Kirja sopii alakoululaisille, parhaiten varmaan 8-12-vuotiaille.

Maria Kuutti / Anne Muhonen / Myllylahti 2023

Maria Kuutin kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama varhaisnuortenkirja Roope, Make ja kiusalliset kiekaisut jatkaa hauskaa varhaisnuorten tarinaa. Viimeksi kutosluokkalaisia poikia huolestutti myyttinen lusikkatesti, nyt äänenmurros ja unelmamopon karkaaminen hyppysistä.

Roope myös ihastuu palavasti, mitä Make ei oikein ymmärrä. Ja miksi ihmeessä Roope ottaa mopokassasta rahaa ostaakseen kalliin pehmolelun?

Hyväntuulinen ja sähläämisen täyteinen kirja etenkin sellaisille alakoululaisille, jotka haaveilevat omasta moposta.


***

Löydät kaikki kuukausikoosteet tunnisteella Instagram.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?