Instagram-kirjat marraskuu 2023


Terhi Rannela / Otava 2023

Vaarallinen keli osui ja upposi. Novellikokoelman tunnelma nostatti useampaan kertaan ihon kananlihalle ja välillä kyyneleet silmiin, kun tulin täysin yllätetyksi. En muista, milloin viimeksi olen kokenut samalla tavalla puskista tulevan, maton jalkojen alta tempaisevan ja sanattomaksi jättävän lukuhetken kuin Terhi Rannelan häikäisevän nuortenkirjan parissa äsken. Huh. Ja miten luontevaa tekstiä Rannela kirjoittaa, miten vaivattoman oloista dialogia ja miten nerokas tarinoiden palapeli!

Vaarallinen keli koostuu 18 novellista, joissa kerrotaan muun muassa mustasukkaisesta poikaystävästä, ahdistavia viestejä saavasta tytöstä ja ryöstöyrityksen kohteeksi joutuvasta nuoresta. On lastensuojelua, viitteitä perheväkivallasta, viharikoksia ja Ukrainan sodan aiheuttamaa huolta, mutta myös rakkautta, tulevaisuudensuunnitelmia ja käännekohtia parempaan.

Oi että, olen kyllä niin iloinen, että nappasin tämän kirjan hyllystä, kun viimeksi kävin kirjastossa. Suosittelen nuorille ja aikuisille!

Martina Moliis-Mellberg / suom. Henriikka Tavi / Sanna Mander / S&S 2023 / arvostelukappale

Pieni runomieli - päättömiä riimejä on riemukas ja valloittava runomuotoinen kuvakirja.

Kirjassa pieni Leino-poika kävelee siskonsa kanssa koulusta kotiin. Matkalla on monta ihmeellistä asiaa, joita on kiva pysähtyä pohtimaan siskon kanssa. Samalla voi leikitellä rikkaalla, rakkaalla suomen kielellä.

Henriikka Tavi on suomentanut Martina Moliis-Mellbergin ruotsinkieliset riimittelyt. Alkuperäisteos olisi kiva lukea myös, mutta en osaa ruotsia tarpeeksi tajutakseni sanaleikkejä på svenska. Sanna Manderin piirrokset pursuilevat riimien ali ja yli ja elävät omaa ilkikurista eloaan tekstin rinnalla ja myös sen ohi. Kuvat tarjoavat lukijalle ihmeteltävää pitkäksi aikaa.

Ulrike Fischer / Barbara Korthues / Kustannus-Mäkelä 2023 / arvostelukappale

Jouluksi kotiin, Takku! on hyvän mielen joulukirja orpokoirasta, joka etsii kotia. Kuvakirja noudattelee vaikeuksien kautta voittoon -kaavaa; ensin on vähän pakkasessa värjöttelyä ja muiden koirien onnen seuraamista etäältä, sitten oma lämmin turvapaikka uuden perheen luona. Takku-koira saa myös kaipaamansa joulumakkaran.

Tämä perinteinen ja herttainen kuvakirja sopii parhaiten alle kouluikäisten kanssa yhdessä luettavaksi ja katseltavaksi. Kirjan kuvat ovat todella kauniita.

Katariina Kotila / kansi: Karin Niemi / Myllylahti 2023 / arvostelukappale

Vilman tallielämää -sarjan kolmas osa, Lunta kavioissa, oli tähänastisista paras! Vilma haaveilee omasta hevosesta ja vähän ehkä itseltäänkin salaa eräästä pojasta. Hevoshommat saattavat kariutua rahanpuutteeseen ja ihastukseenkin liittyy parhaan ystävän kokoinen ongelma.

🏇 Kirja toi lisää syvyyttä Vilman hahmoon ja ihmissuhteisiin.
✏️ Kerronta on terävöitynyt ja jo aiemmissa osissa ihailemani dialogi on entistä sujuvampaa.
❣️ Ihastuksen tunteet välittyivät lukijalle hyvin.

Katariina Kotilan kirjoittama sarja on laadukasta varhaisnuorten kirjallisuutta. Hevoset ovat isossa roolissa, mutta päällimmäiseksi jää Vilman tavallisen turvallinen arki ja aidon oloiset ilot ja surut. Kirja loppuu mukavaan yllätykseen!


***

Löydät kaikki kuukausikoosteet avainsanalla Instagram.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär