Instagram-kirjat joulukuu 2023

Rose Lagercrantz / Eva Eriksson / suom. Raija Rintamäki / Kustannus-Mäkelä 2016

Onnentyttö Dunne aloittaa liikuttavan, riipaisevan, sykähdyttävän ja toiveikkaan sarjan koulun aloittavasta Dunne-tytöstä.

Dunne, jonka äiti on kuollut, asuu isänsä ja kissansa kanssa. Hän aloittaa koulun jännittyneissä tunnelmissa: entä jos hän ei saa yhtään ystävää? Helpotus on suuri, kun Dunne saa kuin saakin parhaan ystävän hauskasta Ella Fridasta. Pian Ella Frida kuitenkin muuttaa ja vaihtaa koulua. Ero ystävästä itkettää Dunnea, joka on jo menettänyt äidin. Onneksi Ella Frida luo voi mennä kylään. Ja kirjeitäkin voi kirjoitella.

Dunne-kirjojen hienoutta on vaikea pukea sanoiksi. Rose Lagercrantz on vanginnut lapsen sisäisestä maailmasta jotain niin olennaista, että Dunnen elämä iloineen ja suruineen jää lukijan sydämeen pitkäksi aikaa. Eva Eriksson puolestaan on tavoittanut pienen tytön olemuksesta niin askelten kepeyden kuin mietteliäät kulmien kurtistuksetkin.

Suosittelen lämpimästi Dunne-sarjaa. Kirjoissa on paljon mustavalkokuvitusta, hyvä fonttikoko ja vain vähän tekstiä per sivu. Oma 9-vuotias onnentyttöni ihastui Dunneen ikihyviksi ja lukee sarjaa jo kolmatta kertaa.

Dunne-kirjoja on julkaistu seitsemän ja niiden suomentaja Raija Rintamäki sai Aarresaari-palkinnon Onnentyttö Dunnen käännöksestä.



Thomas Taylor / suom. Jaana Kapari-Jatta / WSOY 2020 

Aaverannan sumuisessa kaupungissa sijaitsevan Hotelli Nautiluksen löytötavaratoimiston hoitaja Herbert Sitrus tarjoaa piilopaikan pelottavaa puoshakamiestä pakenevalle Orvokki Parmalle. Herbert, jonka näkökulmasta tarina kerrotaan, tulee tahtomattaan temmatuksi hurjien tapahtumien pyörteisiin. Pienen epäröinnin jälkeen hän ryhtyy auttamaan Orvokkia, joka yrittää selvittää 12 vuotta sitten kadonneiden vanhempiensa mysteeriä. Samalla Aaverantaa piinaava taru terävähampaisesta hirviöstä, malamanterista, alkaa tuntua enemmän todelta kuin tarulta.

🗨 Malamanterin hahmogalleria on ilahduttavan omaperäinen. Aaverannan asukkaiden salaperäisyydessä on jotain timburtonmaisen synkkää. Tarinasta tulisi varmasti hieno elokuva!

🧒 Herbert ja Orvokki ovat mainio parivaljakko. Pidin erityisesti siitä, miten Herbertin hahmo on kuvattu: hän on nokkela mutta ei nerokas, urhea mutta ei peloton. Ja hyvin pätevä löytötavaratoimiston hoitaja.

💧 Puoshakamiehestä on saatu herkullisen pelottava. Jopa niin pelottava, että ensimmäinen
yrityksemme lukea kirja kariutui heti alkuunsa, kun kuopus ei halunnut kuulla enempää puoshakamiehen koukkukädestä.

🇫🇮 Jaana Kapari-Jatta on suomennoksellaan luonut Aaverantaan varmasti juuri sellaisen tunnelman, jonka Thomas Taylor on alkuperäisteoksessaan halunnut lukijoiden mieliin maalata.

📚 Malamanteri on ensimmäinen osa Aaveranta-sarjaa, jonka piti alun perin jäädä trilogiaksi mutta josta ilmestyy pian jo viides suomennettu osa.

❓️Suosittelen Malamanteria seikkailunnälkäisille lapsille, jotka eivät kavahda harppuunoita, takaa-ajoja ja teräviä hampaita. 
 
 
 

Marvi Jalo / Tammi 1989
 
Helsingissä isänsä kanssa asuva 12-vuotias Kati järkyttyy, kun hän joutuu muuttamaan maalle. Helsinkiin jäävät niin paras ystävä Vikke kuin maailman paras hoitohevonenkin. Kati ei aio ikinä antaa isälleen anteeksi muuttoa. Mutta isä on löytänyt uuden vaimon, Sassan, ja haluaa vaihtaa mainosmiehen uran maanviljelyyn. Katin äiti on kuollut ja veli asuu Ruotsissa, joten Katin ei auta kuin hyvästellä entinen elämä ja painua böndelle.

Katia ei aluksi kiinnosta edes Sassan hevoset tai uuden luokkakaverin höpsö poni, mutta kuin huomaamatta hän alkaa tottua maaseudun rauhalliseen arkeen. Kirja loppuu iloiseen yllätykseen.

Marvi Jalon kuusiosaisen sarjan ensimmäinen osa, Ratsutyttö muuttaa maalle, on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Painon kommentointia lukuun ottamatta en keksinyt oikein mitään moittimisen aihetta. Jalo kuvaa varhaisteinin mielenmaisemaa raikkaasti ja luontevasti. Hevostietämys on vertaansa vailla, ja uskon, että sarja miellyttäisi myös 2020-luvun hevosharrastajia.

Yhdestä asiasta en pääse yli: olin seitsemänvuotias, kun tämä kirja julkaistiin ja 13-vuotias lukiessani sarjan päätösosan, Ratsutyttö ja rakkaus. Eli tämä ikivanha sarja, jossa puhutaan muun muassa puhelinluetteloista ja kouluista, joissa oli vielä ULKOVESSA, oli minulle uutuussarja.


***
 

Löydät kaikki kuukausikoosteet avainsanalla Instagram. :)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?