Instagram-kirjat tammikuu 2024

 

Thomas Taylor / suom. Jaana Kapari-Jatta / WSOY 2020

Hotelli Nautiluksen löytötavaratoimiston hoitaja Herbert Sitrus ja Aaverannan kirja-apteekkiin muuttanut Orvokki Parma ovat hädin tuskin toipuneet malamanterin kohtaamisesta, kun seuraava koettelemus vyöryy Aaverannan kaupunkiin.

Aaveranta kohtaa historiansa hurjimman myrskyn, jonka vimma paiskaa rannalle jotain kiehtovaa: ison, kalanmuotoisen pullon. Merestä nousee myös jotain kertakaikkisen kammottavaa: kuka - tai mikä - on lonkeroinen Syvä Huppu? Puhuuko hän totta väittäessään, että ainoa keino pelastaa Aaveranta mereen vajoamiselta on myrskykala Gargantiksen tuhoaminen? (Ja miten löytöpullo liittyy asiaan, entäpä sitten verenhimoinen koneistoerakkorapu, joka hyökkää yön pimeydessä?)

Gargantis (WSOY 2020) on Malamanterin tavoin jännittävä ja vauhdilla etenevä toimintaseikkailu. Kirjan lopussa vihjataan koukuttavasti päähenkilö Herbien menneisyyden saloihin. Onko hedelmälaatikossa rannalle huuhtoutunut Herbie oikeasti orpo vai vain eksynyt vanhemmistaan vuosien takaisessa haaksirikossa?

Kahden ensimmäisen osan perusteella vaikuttaa siltä, että Thomas Taylorin suosimia teemoja ovat:

❣️ pienikin voi olla rohkea
❣️ hyvä voittaa pahan
❣️ puolusta heikompiasi
❣️ karma is a bitch.Enid Blyton / suom. Heidi Järvenpää / Tammi 1993

 
Paulin nerokas tutkijaisä pykää Paulin saarelle tornin huippusalaisia tieteellisiä tutkimuksia varten. Juuri kun oli tulossa pääsiäisloma! Voi sappermentti, miten Paulia harmittaa.

Kuten aina, Peter-sedän tutkimukset kiinnostavat myös rikollisia, eikä mene aikaakaan, kun saarelle jo leijailee pahiksia laskuvarjoilla. (Vain Pauli on kyllin taitava soutamaan saarelle karikoiden lomitse, rikollisten on turvauduttava muihin keinoihin.)

Kiusallisen mutta pakollisen "vankina-luolassa-ja-Tim-uhataan-ampua" -osuuden jälkeen Viisikko pelastaa Peter-sedän, joka ei tunnu koskaan oppivan, ettei niitä salaisia kaavoja ja hyshys-läpimurtoja saisi mainostaa niin kovaan ääneen.

"Itsestäni en välitä- minun alallani työskentelevien on uskallettava asettaa elämänsä vaaralle alttiiksi."

Näin toteaa Peter-setä, joka hetkeä aikaisemmin suurin piirtein pakotti Paulin jättämään Tim-koiran saarelle isänsä turvaksi, koska oli kuullut epäilyttävän äänen.

Viisikko pelastaa salaisuuden edustaa sarjan typerintä kärkeä, mutta on typeryydessään myös aika viihdyttävä.

Tuija Lehtinen / Otava 1997


Laura, kultatukka aloittaa teini-ikäisen Lauran elämästä kertovan varhaisnuorten kirjasarjan. Sarjassa on 10 osaa, joista ensimmäisessä Laura aloittaa seiskaluokan ja viimeisessä kirjoittaa ylioppilaaksi.

13-vuotias sanavalmis Laura asuu kerrostalossa ahtaasti mutta turvallisesti äidin, isäpuolen ja kolmen veljen uusperheessä. Lauran ja vanhimman veljen isä asuu Saksassa. Lauran päivät täyttyvät parhaan ystävän, Jennan, kanssa hengailusta, kinastelusta veljien kanssa, tavallisen tylsistä koulupäivistä ja öykkärimäisen ostarijengipomon, Hönön, välttelystä.

Kirjan lopussa tilanne Hönön kanssa kärjistyy ja toinen Lauran pikkuveljistä katoaa. Hätääntynyt Laura saa apua yllättävältä taholta: kovapintaiselta naapurin Terriltä ja tyttöjen luokkakaverilta, Tauskilta.

Niin, Tauski, Jennan palavan ihastuksen kohde. Tauskikin taitaa olla ihastunut, ei tosin Jennaan vaan yhteen kultatukkaiseen tyttöön. Ehkä. Entä Laura, tykkääkö hän kenestäkään?

Luin lapsena kaikki kirjastosta löytämäni Tuija Lehtisen kirjat, niin lapsille kuin aikuisille suunnatut, mutta ensimmäisen Laura-kirjan ilmestyessä taisin elää historiallisten rakkausromaanien aikakautta ja Laura-sarja meni minulta ohi.

Ps. Ylellä on katsottavissa kirjoihin perustuva Lauran elämää -sarja, jota suosittelen ihanana nostalgiatrippinä kaikille 1990-luvun lopussa teinivuosiaan eläneille.

 
Enid Blyton / suom. Tarleena Sammalkorpi / Tammi 1999


Täällä Tiian nostalgianurkassa on tänään taas Blytonin vuoro. SOS järjestää kaiken on kolmas osa sarjaa, jota tähdittävät seitsemän kouluikäistä lasta ja Bella-koira. Salaseuran päällikkönä huseeraa oman arvonsa tunteva (lue: hyvin rasittava) Peter ja epävirallisena tarjoiluvastaavana toimii Peterin sisko, Janet. Muut jäsenet ovat Barbara, Pam, Jack, Colin ja George.

Yleensä SOS eli Salainen Osasto Seitsemän kokoustaa viihtyisäksi sisustetussa puutarhavajassa, mutta tällä kertaa hellesää ajaa heidät puuhun. Lapset rakentavat tarmokkaasti metsän siimekseen puumajan, jossa on vilpoisampi mietiskellä mysteereitä. Bella tietenkin vartioi puun juurella tunkeilijoiden varalta. 


"Keskustellaan nyt näistä asioista somasti keksitarjoilun lomassa." -Peter


Eikä kestä kauan, kun puumajan liepeille ilmestyy resuinen ja nälkäinen lapsi kissanpentu sylissään. Jeffiksi esittäytyvä lapsi kertoo salaseuralaisille kuulleensa sattumalta viekkaiden sukulaistensa suunnittelevan rikosta. Puolikas rekisterinumeroa, yksi väärin kuultu kadunnimi ja pari pieleen mennyttä veikkausta johtolangoista vievät lapset logiikkaa uhmaten oikeille jäljille ja niin selvitetään poliiseja jo pitkään piinanneet postiautoryöstöt.


Simon Farnaby & Paul King / suom. Marja Helanen / WSOY 2023 / arvostelukappale

Vonkka on tarina suklaavisionääri Villi Vonkan elämästä ennen Roald Dahlin kirjoittaman Jali ja suklaatehdas -kirjan tapahtumia. 

Köyhän mutta onnellisen lapsuuden viettänyt Villi haaveili jo lapsena pääsevänsä maailman arvostetuimpien suklaanvalmistajien joukkoon. Lopulta niin myös kävi. Sitä ennen Villi joutui kuitenkin päihittämään ahneen Putsiksen, kieron Kliinisen, häikäilemättömän Filunkisen, ovelan Kyyläsen, viekkaan Nuljaskan, korruptoituneen poliisipäällikön ja vielä yhden suklaakoukussa olevan papin.

Onneksi Villi ei joutunut taistelemaan yksin. Kyseenalaista pesulatoimintaa pyörittävien Putsiksen ja Kliinisen petoksen uhreiksi Villin tavoin joutuneet Netta, Pirjo, Santra, Lauri ja Albert auttoivat Villin jaloilleen, ja olipa pikkuruisella Umppa-Lumpallakin lopulta iso vaikutus Villin kohtaloon.

Vonkka on mielestäni erinomaisesti onnistunut jatko, tai siis etko, Jali ja suklaatehdas -klassikolle. Vonkka näyttäytyy lukijoille hyväuskoisena, hyväntahtoisena ja sinnikkäänä hahmona, joka uskaltaa tavoitella suurta unelmaansa. Marja Helasen sujuvaa suomennosta oli ilo lukea. 

Ps. Pidimme lasten kanssa kovasti myös Vonkka-elokuvasta, jossa Vonkkaa näyttelee Timothée Chalamet.

Thomas Taylor / suom. Jaana Kapari-Jatta / WSOY 2021


Kammovarjo on huikean Aaveranta-seikkailusarjan kolmas osa. Ensimmäisessä selätettiin pelkäksi legendaksi luultu malamanteri, toisessa taltutettiin myrskyn lailla riehunut Gargantis ja tässä kolmannessa pelastetaan kaupunki hirviöistä pelottavimmalta - ahneelta ja vallanhimoiselta ihmiseltä.

Tarina alkaa, kun hotelli Nautiluksen löytötavaratoimiston hoitajan, Herbien, elämään astelee korppitukkainen taikuri. Sädehtivä Caliastra kertoo haltioituneelle Herbielle olevansa haaksirikossa perheensä menettäneen Herbien täti. Herbien paras ystävä Orvokki, joka on itsekin menettänyt vanhempansa, epäilee Caliastran motiiveja. Pian ystävykset ovat ilmiriidoissa keskenään ja Aaveranta jälleen kerran vaarassa. Kaupunkilaiset, joiden oli tarkoitus juhlia perinteisen näytelmän merkeissä ikivanhaa tarua ihmisten varjoja syövästä Kammovarjosta, joutuvatkin pelkäämään henkensä (ja varjonsa) edestä.

Aaveranta-sarja alkaa olla niin hyvä, etten tiedä enää millä sanoilla sitä hehkuttaisin. Tyydyn siis suosittelemaan painokkaasti!

***

Löydät kaikki kuukausikoosteet blogista tunnisteella #instagram. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?