Instagram-kirjat helmikuu 2024


Maria Gripe / suom. Eila Kivikk'aho / Tammi 1994

Hissillä neljänteen kerrokseen sijoittuu 1930-luvun Ruotsiin. Kirja kertoo 11-vuotiaasta Lottesta, joka haaveilee, että hänellä ja äidillä olisi taas joskus ihan oma avain. Rakkaan isoäidin kuoltua haave tuntuu hyvin kaukaiselta. Sitten Lotten äiti saa palvelijan paikan rikkaasta kaupunkilaisperheestä, ja Lotten haave toteutuu. Kovia kokenut kaksikko saa jopa oman pienen huoneen palvelusväen tiloista. Mikä parasta, talossa on hissi!

Lotten äiti pelkää, että hänen utelias ja sanavalmis tyttärensä saa heidät näyttämään vääränlaisilta herrasväen silmissä. Mutta ehkä eloisa Lotte onkin juuri sitä mitä salaisuuksien täyttämään taloon on kaivattu.

Maria Gripen kirjoitustyyli on vähäeleinen ja hän saa arkisetkin asiat vaikuttamaan salaperäisiltä. Hissillä neljänteen kerrokseen on lastenromaani, jonka tarina kerrotaan vivahteikkailla yksityiskohdilla. Suosittelen kirjaa historiallisista ja vähän salamyhkäisistä narratiiveista pitäville.




Marvi Jalo / Tammi 1990

Ratsutyttö Kati joutui hyvästelemään entisen elämänsä Helsingissä, kun hänen isänsä teki täyskäännöksen urallaan ja muutti maalle uuden vaimonsa Sassan luo. Tätä puitiin sarjan avausosassa Ratsutyttö muuttaa maalle. Maaseudulla ei kuitenkaan ollut niin ankeaa kuin Kati pelkäsi. Toisen osan alkaessa hänen voi jo sanoa viihtyvän uusissa ympyröissä, varsinkin kun edessä on pitkä, kuuma kesä, jota ilostuttaa niin maalle lomailemaan saapunut bestis kuin läheisen ravitallin iik-miten-ihana Leksa. Kati alkaa kyllä aika nopeasti pohtia, onko tupakka huulessa kaikille flirttaileva Leksa sittenkään niin ihana. (Minulle jäi muuten epäselväksi se, kuinka vanha tämä Leksa on. Kati on 12 tai 13.)

Ratsutyttö ja ravipoika on nostalginen tuulahdus 1990-luvun alusta. Tuohon aikaan läpi lyönyt farkkutakin ja farkkujen yhdistelmä on kuvattu hienosti myös kannessa komeilevan Leksan yllä. Katin uuden ystävän, Makkaran, kommentti puolestaan maistuu omien kouluvuosieni lihavatkulilta: "Mä olen kyllästynyt kotletteihin ja stroganoffiin!"


Riikka Jäntti / WSOY 2005

Nokikätkön ritarit ja kuuhiisi on lumoavasti kuvitettu pieni seikkailuromaani.

Riikka Jäntin kuvitus on meille rakasta ja tuttua Pikku hiiri -sarjasta, mutta tässä kirjassa Jäntin taidokkaat piirrokset eivät kerro nykyhiirilapsen arjesta ruutuaikoineen ja kypärämyssyineen, vaan lukija viedään paljon synkempiin tunnelmiin: viipyileviin varjoihin, arveluttaviin ilmeisiin, kataliin suunnitelmiin ja metsään, jonka pimeys toivottavasti antaa suojan henkensä edestä pakenevalle, urhoolliselle Iiris-hiirelle...

Nokikätkön ritareiden seikkailu alkaa Vaahteratuvan remonttisiivouksesta, johon tuvan asukkaat Nökö-orava ja Toivo-siili komennetaan, apunaan naapuruston Iiris-hiiri. Urakka unohtuu, kun leivinuunin perukoilta löytyy yllätys jos toinenkin. Tilanne vaatii totta kai salaseuran perustamista, ja pian Nokikätkön ritarit huomaavat joutuneensa vähän liiankin hurjan seikkailun pyörteisiin.

Nokikätkön ritarit ja kuuhiisi on sopivan jännittävä lauantainlastenromaani perheen pienimmille seikkailijoille.


Kirsti Kuronen / Karisto 2023

Nuortenromaani Seelanti alkaa kiinnostavasta tilanteesta: kuusi lukioikäistä nuorta pääsee osallistumaan salaperäiseen tosi-tv-sarjaan, josta he eivät tiedä mitään etukäteen. Jokainen valmistautuu jännittynein mielin tuotantoyhtiön lupaamaan ikimuistoiseen kokemukseen. Mukana ovat

  • Justus, jota alkaa kaduttaa jo ennen kuin reissu alkaa
  • Minka, joka ottaa tietoisen riskin
  • Roope, joka näkee tilaisuuden esittää biisejään
  • Anna, joka toivoo löytävänsä elämälleen uuden suunnan
  • Eerika, jota kyllästyttää äiti ja oikeastaan kaikki muukin ja
  • Nelli, jota hirvittää asian salailu vanhemmilta.

Nuorten saamissa ohjeissa luki, ettei kenellekään saa kertoa kuvauksista, mutta yksi osallistujista ei noudata ohjetta niin tiukasti kuin kuuluisi. Kertomista ei kuitenkaan ole paljon, sillä nuoret pidetään pimennossa sekä matkan määränpäästä että sen oikeasta tarkoituksesta.

Vaitonainen mies kuljettaa osallistujat veneellä Seelannin saarelle. Nuorten odotukset ovat korkealla, mutta todellisuus on karumpi kuin saarta ympäröivät kalliot: kuvausryhmän sijaan heitä odottaa alkeellinen mökkirotisko autiolla saarella ja yksi arvoituksellinen kirje.

Sitten alkaa tapahtua kauheita.

Seelannin juoni etenee koukuttavasti eri kertojien kautta. Säeromaaneja kirjoittanut Kuronen hyödyntää säekerrontaa paikoin myös tässä kirjassa, mikä lisää tarinan vaikuttavuutta.
Seelanti ei jätä lukijaa kylmäksi vaan menee ihon alle, vähän kuin Terhi Rannelan Vaarallinen keli. Loppua kohti tarinan imu oli vähällä lakata, kun hienosti rakennettu jännitys hiukan lässähti. Tästä huolimatta Seelanti on upea nuortenkirja, jota suosittelen myös aikuisille, varsinkin heille, joihin Eikä yksikään pelastunut -klassikko tai Kärpästen herra on tehnyt vaikutuksen.


Anne Muhonen / WSOY 2024 / arvostelukappale

Piirretään hahmoja! on muun muassa lastenkirjakuvituksista, sarjakuvista ja täältä kirjagramistakin tutun Anne Muhosen piirustusopas kaikenikäisille.

Kuten kirjan nimi kertoo, tämä teos opettaa nimenomaan erilaisten hahmojen piirtämistä: millaisia korvia, kampauksia, käsiä ja kulmakarvoja tyypeille voi loihtia ja miten saadaan silmiin pilkettä ja kasvoille ilmeikkyyttä?

Hauska pieni opas, josta on paljon iloa!


Nora Lehtinen / Anne Muhonen / Pieni Karhu 2023 / arvostelukappale

Ainon ja Matiaksen talvipuuhat on viides osa selkokielisessä lastenkirjasarjassa, jossa seurataan kahden alakouluikäisen sisaruksen arkea.

Anne Muhosen kuvittama ja Nora Lehtisen kirjoittama kuvakirja sisältää neljä hyväntuulista tarinaa. Kirja alkaa sadonkorjuujuhlista ja siirtyy ensilumen tultua hiihtoladulle ja pulkkamäkeen.

Tuttuun tapaan kirja kutsuu lukijat osallistumaan Ainon ja Matiaksen puuhiin tarinoihin ripotelluilla kivoilla kysymyksillä.

Tämä kirja on muuten ehdolla Lasten ja nuorten selkokirjapalkinto Klaran saajaksi! Palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Sari Kanala / Hannu Ahonen / Avain 2024 / arvostelukappale

Orava on selkokielinen tietokirja monen lapsen suosikkivipeltäjästä. Pienestä koostaan ja vähäisestä tekstimäärästään huolimatta Orava kertoo kaiken olennaisen oravasta. Hannu Ahosen upeat valokuvat kertovat tekstin rinnalla omaa tarinaansa käpyjä varastoivan, toimeliaan tupsukorven puuhista.

Aikuinenkin oppi lisää: en esimerkiksi tiennyt, että orava käyttää häntäänsä myös sateensuojana ja peittona!
 

Laura Suomela / Karisto 2022

Laura Suomelan mahtavasti nimetty nuortenkirja Kiss my JUHANNUS kertoo lukiolaisporukasta, jonka juhannusaatto ei mene ihan suunnitelmien mukaan. Suomalainen yötön yö tai oikeastaan se, missä sitä vietetään, on usein suorituspaineiden ja fomon juhlaa enemmän kuin keskikesän, ja tästä näkökulmasta alkaa tämäkin tarina.

Eetun, Alisan, Lassin ja Suvin juhannussuunnitelmat näyttävät ankeilta, kunnes
Eetu saa viime tipassa vuokrattua mökin: nettikuvien perusteella voisi puhua jopa luksusmajoituksesta! No, aika ennalta arvattavasti luksus tarkoittaakin läävää, ja pian vaakalaudalla on vähän kaikki, erityisesti parisuhteet.

Pidin kirjan kesäisestä tunnelmasta ja siitä, miten nuorten erilaisia tapoja reagoida esimerkiksi pettymyksiin oli kuvattu. Kiss my JUHANNUS -kirjan sekopäinen mittumaari oli ruumisautoineen kaikkineen hauskalla tavalla ihan uskottava, mutta lemmikkikissan mukaan ottaminen mökkireissulle teiniporukan vahdittavaksi tuntui vähän epärealistiselta, varsinkin kun asiaa perusteltiin kissan viihtymisellä.

Kaikkein eniten tässä kirjassa miellytti kuitenkin se, etten itse ole enää nuori.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?