Instagram-kirjat toukokuu 2024


Elina Pitkäkangas / WSOY 2022

Sodan runtelemassa Fusangissa asuva 16-vuotias Kong Dawei yrittää maksaa pois paitsi omaa myös läheistensä kansalaisvelkaa. Tehtävä tuntuu toivottomalta, samoin tulevaisuus: velanmaksussa epäonnistuneita odottaa Narakan pakkotyöleiri, joka on käytännössä kuolemantuomio.

Kun riskialtis salakuljetuskeikka päättyy katastrofiin, Dawei lähtee veljensä kanssa pakomatkalle. Määränpäässä veljekset ehtivät hädin tuskin huokaisemaan helpotuksesta, kun tapahtuu seuraava katastrofi. Sen seurauksena Daweista tulee julman klaanijohtajattaren pelinappula.

Elina Pitkäkankaan kirjoittama, aasialaista kulttuuria ja historiaa henkivä dystooppinen Sang on tasapainottelua riskien, moraalin, lähimmäisenrakkauden, romanttisen rakkauden, kunnian ja hengissä selviytymisen sokkeloissa. Vahva lukusuositus! Tämä spekulatiivisen fiktion taidonnäyte vaikuttaa myös aika eeppiseltä rakkaustarinalta. Toivottavasti teosparin päätösosa, Naraka, ei särje sydäntäni.


Katariina Kotila / Myllylahti 2024 / arvostelukappale

Vilman tallielämää -sarja jatkuu totutusti suoraan siitä, mihin edellinen osa päättyi. Vilman paras ystävä Enni on ostanut Kapun, Vilman entisen vuokrahevosen, ja olettaa, että Vilma on asiasta innoissaan. Sumuahon tallille on kuitenkin palannut Vilman ensimmäinen hevosrakkaus Tintti, jota Vilma ei saa mielestään. Harmi vain, ettei Tintin uusi omistaja Karoliina tunnu välittävän Vilman ja Tintin menneisyydestä. Syntymäpäivälahjaksi saatu ratsastustuntikortti ja osallistuminen estekisoihin Allulla on sentään positiivista. Olisiko esteratsastus Vilman juttu?

Jos ei tallikuviot aina etene suunnitellusti, niin ei kyllä romanssitkaan. Vilman ihastus Ennin poikaystävään, Miroon, vain pahenee, ja myös Miro vaikuttaa hyvin hämilliseltä Vilman seurassa. Enni ja Miro puolestaan eivät koskaan edes juttele - meneekö heillä siis jotenkin huonosti?

Katariina Kotilan Esteiden edessä on realistisen heppasarjan neljäs osa. Esteiden edessä ei tempaissut mukaansa aivan edellisten osien lailla, ja huomasin skippaavani joidenkin ratsastuskohtausten yli, mutta HC-hevosfanit ilahtuvat varmasti niistäkin.

Sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

🐎 Maneesin laidalla 2022
🐎 Ohjat solmussa 2023
🐎 Lunta kavioissa 2023


Sirkka Knuutila / Olga Badulina / Avain 2024 / arvostelukappale

Noitapoika Peeveli Pahkeisen kesäkaveri on kertomus uteliaasta ja vähän yksinäisestä Peevelistä ja läheiseen mökkiin majoittuvasta samanikäisestä Mikaelista.

Peevelin isoveli Kehveli ei ole vielä tullut kesälomille noitanoviisikoulusta, joten tylsistynyt Peeveli ilahtuu kovasti tavatessaan ikäisensä pojan uimarannalla. Peeveli ja Mikael tulevat alkukankeuksien jälkeen hyvin juttuun ja viettävät koko loman yhdessä.

Sirkka Knuutilan kirjoittama, Olga Badulinan sadunhohtoisilla kuvilla täydennetty kirja on kokoaan isompi tarina lapsuuden taianomaisista kesälomista ja hurjan tuntuisista seikkailuista, joihin hyvän ystävän kanssa voi päätyä. Veikeä Peeveli lienee monelle tuttu Knuutilan Rosmariini-sarjasta.

Pidin tässä kirjassa erityisesti rikkaasta sanastosta, etenkin huikeasta verbikattauksesta, joka kiinnitti huomioni jo ensimmäisillä sivuilla. Jos opettaisin suomea, tekisin taatusti tästä kirjasta jonkun ihanan sanaluokkatehtävän. :D Ensimmäinen aukeama sisältää esimerkiksi nämä tekemisen sanat: väreillä, tulvia, tiristä, pöristä, tirskuttaa, pulahtaa, nököttää, pitkästyttää, kyyhöttää. Eläköön upea suomen kieli!


Henna Helmi Heinonen / Reetta Niemensivu / Tammi 2024

Alakoululaisille suunnattu realistinen harrastussarja IceLove on saanut seitsemännen osan: Lannistumaton Linnea.

9-vuotias Linnea harrastaa muodostelmaluistelua ja haluaa vielä joskus voittaa mestaruuden. Jäällä Linnea on onnellisimmillaan, kun taas koulussa on vaikeampaa. Linnea jää muissa kuin luistelukuvioissa usein ulkopuoliseksi, mikä tuntuu kurjalta. Sitten Linneasta alkaa levitä pilavideo somessa. Aikuisten avulla tilanne saadaan onneksi ratkaistua.

Tämän viikon #lauantainlastenromaani on samalla sarjavinkki, sillä jokainen IceLove-kirja on toimiva yhdistelmä harrastamista ja muuta elämää erilaisine, usein kaverisuhteisiin tai kisoihin liittyvine pulmineen. Päähenkilöt ovat n. 10-vuotiaita. Sarjaa kirjoittaa Henna Helmi Heinonen ja kuvittaa Reetta Niemensivu.

1. Nellyn uudet kuviot kertoo kesken lukukautta koulua vaihtavasta 10-vuotiaasta Nellystä, joka löytää muodostelmaluistelusta mielekästä tekemistä ja uusia ystäviä.
2. Tuplapulma, Maria! on tarina kisahaaveista ja joukkueen erilaisista persoonista.
3. Kilpasiskot Sanni ja Viivi on kirja samaan joukkueeseen kuuluvista siskoksista ja IceLoven mitalihaaveista.
4. Saran suuri matka on Kiinasta adoptoidun Saran tarina Kiinan-matkasta ja uudesta pikkuveljestä.
5. Ilmaveivi vai saksihyppy, Jembo? kertoo 12-vuotiaasta pojasta, jonka pitäisi valita perheen lempilajin, jääkiekon, ja IceLove-joukkueen väliltä.
6. Tsemppiä, kapteeni Ilona! -kirjassa Ilona kohtaa muutoksia sekä joukkueessa että kotona.



Five on Brexit Island on Bruno Vincentin kirjoittama Viisikko-parodia. Alkuperäisteoksista tuttu miljöö, Kirrinin saari, saa tällä kertaa serkusten lisäksi monta muutakin vierailijaa, kuten esimerkiksi hot dog -kojua pyörittävän Bernien, kärkkään lehdistön ja pahamaineisen Rupert Kirrinin, suvun mustan lampaan.


Kuten nimestä voi päätellä, Ison-Britannian ero EU:sta on kirjan aiheena. Leo on eroamisen kannalla ja Pauli sitä vastaan, kun taas Anne ja Dick ovat enemmän kiinnostuneita sopuisasta leirielämästä kuin politiikasta. (Tim-koira on edelleen kiinnostunut jäniksistä eikä ilmeisesti vanhene normaalin koiran tavoin.)

Kun Pauli kuulee Brexitin todella tapahtuvan, hän suuttuu niin, että julistaa Kirrinin saaren itsenäiseksi. Leon mielestä Paulin päätös on järjetön, ja kohta nämä kaksi valmistautuvat pitämään vaalipuheet. Samaan aikaan Paulin huoleton somekommentti itsenäisestä saaresta kerää suurta huomiota, minkä vuoksi aiemmin mainitut hot dog -myyjä ja lehdistö rantautuvat saarelle. Rupert saapuu omien sanojensa mukaan PR-asiantuntijaksi, mutta keskittyy hyödyntämään lähinnä omaa asemaansa.

Tämän kirjan parasta antia on värikäs kieli ja muutamat onnistuneet naljailut Blytonin suuntaan. Lisäksi Brexit-ilmiötä yleisesti ruoditaan aika hauskasti. 

Ps. Vincent on kirjoittanut myös parodiat Five Go Parenting, Five Go Gluten Free ja Five Give Up the Booze.

"She couldn’t remember the last time the island had received visitors - that is, visitors in the daytime, who weren’t coming here under the cover of darkness to hide some valuables, or engage in espionage or skulduggery."
Anu Ojala / Otava 2024 / arvostelukappale

Ryhmä Error - Riidankylväjä on Anu Ojalan varhaisnuorille suunnatun kirjasarjan kolmas osa. En ole lukenut sarjan aiempia osia.

Ryhmä Errorin tyypit eli Lilja, Sara, Aamos ja Riku ovat aikaisemmin selvitelleet kiristäjän ja valehtelijan tapauksia, ja nyt ryhmä pureutuu perättömiä juttuja levittelevän riidankylväjän keissiin.

Tarina alkaa vauhdikkaasti ja toiminnantäyteinen linja pitää loppuun asti. Aiheet ovat ajankohtaisia ja kiinnostavia: disinformaatio, feikkiprofiilit, deep fake, bitcoinit, tekoäly ja someen kuvatut nuorten tappeluvideot. Meillä sisällön tuoreus jäi kuitenkin lapsia ärsyttäneen kirjoitustyylin ja ryhmähalien jalkoihin. Itsekin ajattelen, että päähenkilöiden suuhun pistetyt hassut lausahdukset ("Voihan härkäpapupaistos!") ja toistuva etunimen käyttö ystävää puhutellessa saattavat olla liikaa kriittisessä iässä olevalle kohderyhmälle.

Mutta oli tässä paljon hyviäkin puolia. Plussaa ropisi esimerkiksi Saran IT-taidoista, Liljan judo-osaamisesta ja tappeluihin osallistuneiden lasten vanhempien hyväuskoisuuden korostamisesta.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär