Suuri lukuseikkailu on lastenkirjallisuuden sparraajaKirja saatu arvioitavaksi blogia varten.


En ole pitkään aikaan ollut mistään yksittäisestä kirjasta niin innoissani kuin Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajan Kaisa Laaksosen kirjoittamasta lastenkirjallisuuden tietokirjasta.

Suuri lukuseikkailu on avain moneen erilaiseen maailmaan. Se on matkalippu, jolla pääsee minne ikinä haluaa. Lapselle se toimii kaverina, joka tarttuu kädestä ja huutaa: Tule, mennään! Vanhemmalle se on kuin asiantunteva kirjastovirkailijaEtsit siis lukemista paikoista, joita ei oikeasti ole olemassa? Tässä, ole hyvä! Kasvatus- ja opetusalan ammattilaiselle kirja on sparraaja, joka johdattaa tuttujen toimintatapojen ja kirjavalintojen ulkopuolelle.Kirjan takakannessa mainitaan, että kirja esittelee laajasti lastenkirjallisuutta noin 6-12-vuotiaille lapsille. Rajaus on tietenkin suuntaa antava, ja esimerkiksi meillä on parin vuoden sisällä luettu jo aika moni kirjassa mainituista kirjoista, vaikka lapset ovat vasta kolme ja viisi. Melkoisen houkuttelevan muistilistan loin kuitenkin itselleni Suuren lukuseikkailun antimista tulevia kirjastoreissuja silmällä pitäen. Paljon uusia postauksia siis luvassa! :)Konkreettisten kirjavinkkien lisäksi Suuri lukuseikkailu sisältää leikkimielisiä mutta samalla oikeasti hyödyllisiä testejä, joiden avulla voi selvittää muun muassa

Tunnetko lastenkirjojen henkilöt?
Millainen lukija olet?Lopusta löytyvä Piditkö tästä? Ehkä pidät myös... -osio koostuu keskenään samankaltaisten kirjojen listoista. Sieltä voi etsiä inspiraatiota, jos on jo lukenut vaikkapa kaikki Risto Räppääjät tai Kaisa-kirjat, eikä oikein tiedä, mihin tarttuisi seuraavaksi. Tämän osion olisi suonut olevan kattavampi, mistä päästäänkin toiveeseeni:

Olisi mahtavaa, jos Suuri lukuseikkailu olisi olemassa myös virtuaalisesti!

Silloin sitä voisi päivittää ja kirjatarjonta pysyisi ajan tasalla. Tällaisesta sivustosta voisi myös saada luotua interaktiivisen yhteisön, jossa lapset ja aikuiset voisivat vinkata eri aiheisiin sopivista kirjoista. Vaikka Suuri lukuseikkailu onkin täynnä kirjoja, jotka kyllä kestävät aikaa, tulee uusia tämän päivän lapsiin vetoavia lastenkirjoja markkinoille huimaa vauhtia.


***

KirjaSuuri Lukuseikkailu
Teksti: Kaisa Laaksonen
Kuvitus ja taitto: Emmi Kyytsönen
Kustantaja: Avain 2017

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär