Osaa Lottakin ajaa – kaikkien pienten pyöräilijöiden voimakirjaLainasin hiljattain kirjastosta yhden kivoimmista Astrid Lindgrenin kuvakirjoista: Osaa Lottakin ajaaHain kirjan juhlistaakseni uuden pyöräilykauden alkua ja sitä, että pienimmänkin pyöräilijämme menopelistä on nyt otettu apupyörät pois. 
Pukarikadulla asuva viisivuotias Lotta on Peppi Pitkätossun tavoin hyvin voimaannuttava päähenkilö. Lotta on päättäväinen, sisukas, tarmokas, rohkea ja osaa omasta mielestään mitä vain, ainakin salaa. Lotta on viisihenkisen perheen kuopus ja haluaisi tietenkin tehdä kaikkea sitä mitä isoveli Janne ja isosisko Minnakin saavat tehdä. 
"Lotta katseli, kuinka Janne ja Minna ajoivat polkupyörillä alas mäkeä niin että viuhui. Ei ihme, että häntä harmitti!"
Lotalla on kyllä kolmevuotislahjaksi saatu kolmipyöräinen, mutta se on hänen mielestään "rämä pikkulasten pyörä". Kun hän ei viisivuotissyntymäpäivänään saakaan toivomaansa isompaa pyörää, hän päättää pihistää naapurissa asuvan Vuorisen tädin romuvajassa lymyilevän vanhan polkupyörän ja näyttää kaikille, miten hienosti hän osaa pyöräillä. Köpelöstihän siinä käy.
"Verta!" Lotta parkaisi niin kovaa, että koko katu raikui. "Verta minun syntymäpäivänäni!"
Lotta saa kiltiltä Vuorisen tädiltä laastarin, vaikka pelkäsi saavansa nuhteita. Niitä hän saa Jannelta ja Minnalta, mutta saapa Lotta myös yllätyksen, kun isä taluttaa töistä tullessaan kotiin juuri sopivankokoisen pyörän Lotalle.
Astrid Lindgrenin Lotta on kaikessa uhmapäisyydessään ja tahtoikäisyydessään hyvin samastuttava hahmo. Harvassa lastenkirjassa on viisivuotiaan mielenmaisemaa kuvattu niin tarkkanäköisesti ja suurella sydämellä kuin tässä tarinassa. Ilon Wiklandin, Lindgrenin luottokuvittajan, kädenjälkikin on tässä kirjassa jotenkin aivan poikkeuksellisen riemastuttavaa; jo ensimmäinen aukeama tarjoilee Pukarikadun naapurustosta niin sydämellisen kuvan, että tekisi mieli hypätä aikakoneeseen ja muuttaa 1970-luvun Ruotsiin. Kehuttava on myös Kaija Pakkasen suomennosta, joka tekee kunniaa Lindgrenin tekstille hyvin vaivattoman oloisesti. Osaa Lottakin ajaa on paitsi nappisuoritus lastenkirjallisuuden kaikilla osa-alueilla, myös varsinainen pienten pyöräilijöiden voimakirja. Vahva suositus!
KirjaOsaa Lottakin ajaa (Visst kan Lotta cykla, 1971)
Teksti: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ilon Wikland
Suomennos: Kaija Pakkanen
Kustantaja: WSOY 1992, 8. painos

Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär