Ruuhka-arki, rakas arki – Ruuhkavuosioppaasta vertaistukea

Kirja saatu arvioitavaksi blogia varten.
90 minuuttia iltaisin. Se on se aika, jolloin voin tehdä (melkein) mitä haluan: iltasatu on luettu, ja jaksan valvoa hetken ennen kuin menen itsekin nukkumaan. Puoleentoista tuntiin ei paljon mahdu, ja usein päädyn silmät ristissä pelaamaan jotain aivotonta mutta ah-niin-koukuttavaa peliä, kirjoittamaan blogia, tekemään palapeliä tai katsomaan mieheni kanssa jakson jostakin hyvästä sarjasta. 
"Viimeistään tässä elämänvaiheessa kannattaa lopettaa sen miettiminen, mitä muut sanovat tai ajattelevat."
Minulla ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin vähän vapaa-aikaa kuin nyt, eikä näin paljon vastuuta. Kaksi lasta ja kokopäivätyö luovat puitteet arjelleni ja haukkaavat valtaosan ajastani, mutta tiedättekö mitä? Olen onnellisempi kuin koskaan. Jotenkin me olemme mieheni kanssa saaneet rakennettua juuri meidän perheeseemme sopivat rutiinit, eikä elämämme itse asiassa edes tunnu mitenkään ruuhkaiselta.
"Yksin pärjääminen on harha, jonka toteuttamisen voit lopettaa nyt heti."
Otin kuitenkin ilolla vastaan arvostelukappaleen tuoreesta Ruuhkavuosioppaasta, sillä luen aina mielelläni keinoista, joiden avulla työ- ja perhe-elämä saadaan jouhevasti kulkemaan rinnakkain. Kirja osoittautui vielä paljon mielenkiintoisemmaksi ja inspiroivammaksi kuin osasin odottaakaan, joten lämmin suositus Ruuhkavuosioppaalle! Opas-nimestään huolimatta kirja tuntui ennen kaikkea tsemppaavalta kaverilta, jolta sai vertaistukea. Rivien välistä huokui kirjoittajien ammattitaidon lisäksi aito ymmärrys aihetta kohtaan: nämä naiset todellakin tietävät, mitä ruuhkavuosilla tarkoitetaan.
"Olet omannäköisen onnellisen arkesi paras asiantuntija."
Kirja on jaettu viiteen osaan. Osissa käsitellään muun muassa itseen kohdistuvia odotuksia, omia arvoja, hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, arjen organisointia, uupumista ja oman asiantuntijuuden vahvistamista. Olen itse kulkenut pitkän ja raskaan matkan unettomuuskierteestä kohti armollisempaa ja rennompaa arkea, joten koin erityisen hyödylliseksi kirjan hyvinvointia käsittelevät osiot. Kirjan tehtäviä en ole vielä tehnyt, mutta ne vaikuttavat kyllä niin hyödyllisiltä, että ehkä käytän jonkun illan 90-minuuttisen niiden parissa...
***
KirjaRuuhkavuosiopas – Rakenna hyvä arki ja kukoista töissä
Teksti: Laura Hannola, Julia Isoniemi, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli
Kansi: Janne Hiltunen
Kustantaja: Tuuma 2019
(Jutussa olevat lainauksetRuuhkavuosioppaan sivuilta 30, 103, 191)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?