Keskiyön jengi tarjoaa roalddahlmaista huumoriaKirja saatu arvostelukappaleena.

Näyttelijä-kirjailija David Walliams on kirjoittanut monta sinänsä viihdyttävää mutta keskenään melko samantyyppistä lasten- ja nuortenkirjaa. Keskiyön jengi kertoo sairaalaan pitkäksi aikaa joutuneista lapsista, jotka saavat toisistaan ja huimista seikkailuistaan iloa ja tukea.

Kirja kerrotaan 12-vuotiaan Tomin näkökulmasta. Tom joutuu sairaalaan krikettionnettomuuden jälkeen ja huomaa pian viihtyvänsä omaperäisten lapsipotilaiden kanssa paljon paremmin kuin ankeassa sisäoppilaitoksessaan. Varsinkin kun hän saa selville, että muut lapset ovat perustaneet lasten toiveita toteuttavan jengin. Tom pääsee jengiin mukaan ja oppii samalla tärkeitä asioita ystävyydestä ja ennakkoluuloista.

Walliamsin kirjoista tulee vahvasti mieleen Roald Dahl. Molempien aikuishahmot ovat lastenkirjoille tyypillisesti usein hyvin piittaamattomia, jopa julmia, ja naisille annetaan aika kapea muotti. Walliams on saanut viime aikoina kritiikkiä Little Britain -sarjan rasismista. Myös kirjailijan kyseenalainen suhtautuminen ylipainoon on nostettu esille.

***

Kirja: Keskiyön jengi
Teksti: David Walliams
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Kuvitus: Tony Ross
Kustantaja: Tammi 2020 

Lue myös: 

Maailman rikkain poika - hauska nuortenkirja rahasta ja ystävyydestä


10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?