Me Leijonat on huikea satukirja ja suosittelen sitä kaikille!

 


Me Leijonat (1965, Otava) on Lea Pennasen satukirja erään leijonaperheen elämästä viidakossa ja meren rannalla. Kirja oli vielä parempi kuin odotin! Aivan huikea lukuelämys, myös lasten mielestä. 10-vuotias kuunteli tarinaa mielellään, ja 8-vuotias oli aivan myyty.


Kirja kerrotaan leijonanpentu Roarin näkökulmasta. En käsitä miten Pennanen on onnistunut eläytymään pienen pennun (tai lapsen) sielunmaisemaan niin tarkkanäköisesti. Teksti hyppelee eteenpäin Roarin seikkaperäisenä selostuksena vaivattomasti, iloisesti ja kuitenkin selkeästi. Me Leijonat on mielestäni erinomainen ääneenlukukirja, jota voi lukea luvun silloin, toisen tällöin ilman pelkoa punaisen langan kadottamisesta (koska leijonaperheen tarina on ennen kaikkea kokoelma lyhyitä seikkailuja ja sattumuksia).


Me Leijonat on kekseliäs, hassu, taidokas ja paikoin jännittäväkin satukirja. Toivon, että Me Leijonia ja muitakin Pennasen satukirjoja luetaan kotona, päiväkodeissa ja kouluissa edelleen, sillä ne ovat aivan ihania! Roarin perhe on kyllä hyvin stereotyyppinen "ydinleijonaperhe", jossa vain isä käy töissä äidin hoitaessa kotia ja lapsia. Lisäksi pikkusisko Murria kiinnostavat lähinnä häntärusetit ja turkin kampaaminen, joita Roar tarpeettomasti väheksyy. Kirja siis todellakin heijastelee aikaansa. Mutta se tarjoaa myös turvallisia, luotettavia aikuisia, joiden huolenpitoon voi aina luottaa, jopa silloin, kun kiukuttaa ja tekee mieli karata kotoa.


Jos olisin leijonanpentu Roar, kertoisin kirjasta näin:


Roarrrr! Me luettiin Me Leijonat ja se oli tosi HYVÄ ja siinä tapahtui koko ajan kaikkea hauskaa ja JÄNNITTÄVÄÄ mutta seikkailut loppuivat aina ONNELLISESTI niin kuin kuuluukin, ettei lasten tarvitse olla PELOISSAAN. Toivoo satukirjapentu Roar lastenhuoneesta.


Olen esitellyt myös nämä Pennasen kirjat:

Piilomaan Pikku aasi

Pikku Siili 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär