Oletko jo tutustunut Enid Blytonin Arvoitus-sarjaan?


Enid Blyton / suom. Johanna Vainikainen-Uusitalo / kansi: Jussi Kaakinen / Gummerus 2010

Enid Blytonin Arvoitus-sarja (engl. Barney Mysteries) on jäänyt minulle vieraaksi. Sitä alettiin suomentaa vasta 2010-luvulla, eli suurin piirtein eilen! Mutta ei hätää - olen sittemmin kerännyt tämänkin sarjan kaikki 8 osaa hyllyyni (pölyttymään).

Sarjan aloittaa Aution kartanon arvoitus (1949). Se saattaa kuulostaa tutulta kirjan nimeltä, mutta sitä ei pidä sekoittaa Aution talon salaisuuteen tai Aution talon vankiin, sillä tässä puhutaan sentään herraskaisemmasta autiosta miljööstä.

Päähenkilöt ovat varhaisteini-ikäiset sisarukset: tunnollinen Roger ja huolettomampi Diana. Kolmantena häärii lasten vilkas Töpseli-serkku (engl. Snubby) ja tämän kuriton Höpö-koira. Ensimmäisessä osassa lapset tutustuvat samanikäiseen, sirkuksissa ja tivoleissa varttuneeseen Barneyyn, josta myös tulee päähenkilö. Barneyn menneisyys muodostaa oman arvoituksensa, jota ratkotaan sarjan edetesssä.

Lapset lähetetään kesäksi vanhan neiti Pepperin tiukkaan mutta hellään huomaan maalle vanhempien matkustellessa. Dianaa ärsyttää, koska hän ei erityisemmin pidä orvosta Töpseli-serkusta. Mieli synkistyy entisestään, kun lapset saavat kotiopettajan riesakseen. Tunnelma alkaa nousta vasta, kun lapset tapaavat metsässä sydämellisen ja rohkean Barneyn, joka etsii tuntematonta isäänsä seuranaan Miranda-marakatti.

"Selvästi tämä oli hyvin salainen paikka, jota käytettiin hyvin salaisiin puuhiin." -Barney

Kylällä käydessään lapset kuulevat alueella sijaitsevan Rockingdownin kartanon tragediasta. Kartanoa asuttaneen epäonnisen aatelisperheen kuoltua iso talo on seissyt hylättynä. Nyt paikalliset karttavat kartanoa ja kertovat siitä kummitusjuttuja. Tämä innostaa lapsia totta kai tutkimaan kartanoa omin päin. Töpseli huomaa lisäksi, että kotiopettaja tekee salaperäisiä yöllisiä retkiä kartanon alueelle ja kiikaroi lähiseutua. Barney puolestaan tekee ällistyttävän löydön jouduttuaan vahingossa kartanon salaseinän vangiksi.

***

Lue myös muut Enid Blytonin kirjoista kertovat postaukseni! Löydät Viisikot, SOS:t, Seikkailut, Salaisuudet ja muut Blytoniin liittyvät jutut avainsanalla Enid Blyton.

Kokeile myös Viisikko-bingoa!
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär