Viisikko kohtaa kieron kotiopettajan sarjan toisessa osassa

Enid Blyton / suom. Inkeri Hämäläinen / Tammi 1994

Viisikon uudet seikkailut (1943) on Enid Blytonin Viisikko-sarjan toinen osa. Sekin sijoittuu Paulin kotiin Kirriniin. Ensimmäisen yhteisen kesän jälkeen Pauli on aloittanut samassa sisäoppilaitoksessa, jota hänen serkkunsa Anne käy. Kouluun saa ottaa lemmikin, minkä vuoksi Pauli onkin viihtynyt hyvin.

Pauli oli kutsuttu serkkujen luo jouluksi, mutta Annen, Leon ja Dickin äiti sai tulirokon juuri joulun alla. Siispä serkukset menevätkin Paulin kotiin. Tunnelma lässähtää, kun syksyllä sairastelleet Leo ja Dick sekä muista jäljessä oleva Pauli joutuvat osallistumaan kotiopetukseen. Kotiopettaja, herra Roland, on ankara nillittäjä, joka ei pidä koirista. Tim puolestaan kieltäytyy antamasta tassua opettajalle, mikä on ensimmäinen vihje siitä, että miehessä on jotain epäilyttävää. Pauli toteaakin miehestä, että tällä on "epämiellyttävä suu" ja "ohuet ja julmat huulet". Pian Pauli näkee opettajan urkkimassa Peter-sedän työhuoneessa. Peterillä on salainen projekti kesken, projekti, joka kiinnostaa myös herra Rolandia. Kun Pauli ja Tim jouluyönä löytävät kotiopettajan taas hiippailemasta työhuoneessa, Peter-setä uskoo lapsensa sijaan herra Rolandia, ja Tim lähetetään rangaistuksena ulos nukkumaan. Seuraavana päivänä Pauli näkee opettajan juttelevan maataloon majoittuneiden taiteilijoiden kanssa, vaikka tämä esittää muille lapsille, että taiteilijat ovat hänelle aivan vieraita. Muut kuittaavat Paulin epäilyt hölynpölynä.

"Meidän on nyt käytettävä järkeämme kukistaaksemme vaarallisten vihollisten tuumat." -Leo

Maatalo, jossa kaksi taiteilijaa lomailevat, on vanha rakennus ja kuuluu Paulin perheelle. Lasten ollessa vierailulla he löytävät kiehtovia liukupaneeleita talon seinistä. Salakätköistä löytyy vanhan tupakkakukkaron lisäksi merkillinen kankaanpala täynnä salakirjoitusta. Lapset saavat sen, mutta ainoa asia, jonka he rievusta ymmärtävät, on merkintä VIA OCCULTA - Salainen tie. Vastoin Paulin toiveita muut lapset pyytävät opettajalta apua merkkien tulkitsemiseen. Samaan aikaan Peter-sedän tärkeät paperit varastetaan yöllä, mutta edelleenkään kukaan ei usko, että herra Rolandilla voisi olla tekemistä asian kanssa. Lopulta Pauli saa Leon vakuuttuneeksi opettajan epärehellisyydestä, ja takaa-ajoon huipentuva seikkailu loppuu rikollisten kiinnijäämiseen.

Lue myös:Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär