Bambi kertoo runollisesti mutta raadollisesti elämästä metsässä

Felix Salten / suom. Kaisa Ranta / kansi: Nuppu Print Company / Art House 2023 / arvostelukappale

Bambi on kaunis ja runollinen teos elämästä ja kuolemasta metsässä. Se kertoo luonnon monimuotoisuudesta todella eläväisesti ja yksityiskohtaisesti. Näkökulma on pienen kauriin, Bambin, joka äitinsä avulla oppii päivä kerrallaan ymmärtämään luontoa ja sen voimasuhteita.

Kauriit elävät jatkuvassa pelossa, sillä lähistöllä liikuskeleva metsästäjä on tappanut niistä monia. Eikä metsäkään päästä asukkaitaan helpolla, kuten Bambi huomaa ensimmäisenä talvenaan.

En olisi Disneyn Bambi-elokuvan perusteella osannut odottaa näin syvällistä teosta kuin Felix Saltenin vuonna 1923 julkaistu Bambi on! Enkä ehkä koskaan olisi tuntenut sääliä puista tippuvia lehtiä kohtaan, jos en olisi lukenut kahden jäljelle jääneen lehden surullista vuoropuhelua, kun ne yrittivät rohkaista toisiaan vääjäämättömän putoamisuhan edessä.

Bambia on pidetty historian saatossa ainakin metsästyksen- ja sodanvastaisena teoksena sekä juutalaisia tukevana kannanottona. Vaikka itse pidän Bambia ennen kaikkea (luonnon ihmeellisyyttä ylistävänä) kasvukertomuksena, ymmärrän kyllä tulkinnat sodanvastaisuudesta, sillä metsästäjien julma, silmitön ampuminen kaikkea metsänväkeä kohti tarinan puolivälissä oli todella pysäyttävä kohtaus.


Lue myös:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?