Pilvipaimen – ehkä kaikkien aikojen paras satukirja!


Miltä kuulostaisi satu turhamaisesta jakkarasta, joka lähtee omille teilleen? Tai keittiöpyyhkeestä, joka rakastuu kermakannuun? Entäpä pölyhiukkasesta, joka pelkää kuollakseen pölynimuria? Nämä ja monta muuta mielikuvitusta kutkuttavaa tarinaa löytyy Marjatta Kurenniemen Pilvipaimenesta.

Kurenniemi (jos joku) osaa loihtia tuikitavallisesta tavatonta ja muuntaa arkiset asiat mukaansatempaaviksi tarinoiksi. Olin onneni kukkuloilla, kun löysin Pilvipaimenen viime syksynä Turun Kirjamessujen vanhojen kirjojen osastolta. Tämä käytetty aarre maksoi muistaakseni 19 euroa, mutta en edes nikotellut rahoja ojentaessani. Tässä on nimittäin kirja, jonka arvoa ei pysty rahassa mittaamaan: kirja täynnä sellaista mielikuvituksen ja ilmaisun juhlaa, ettei paremmasta väliä.

Onnellinen kirjabloggaaja.

Käärin kirjan joululahjaksi kuopukselle, ja olemme lasten kanssa nyt lukeneet kaikki ne 56 satua, jotka Kurenniemi on iloksemme kynäillyt. Olen kehrännyt tyytyväisyydestä, kun myös ekaluokkalaiseni on ilta toisensa jälkeen pyytänyt jatkamaan näiden satujen parissa. Viisivuotiaan kasvoilta on puolestaan paistanut vuoroin ihmetys, vuoroin riemu, kun hän on tarkkaavaisena kuunnellut eri tarinoiden tapahtumia ja pohtinut, voisiko jokin asia oikeasti olla noin (hullunkurisesti).

On vaikea valita omia lemppareita teoksesta, jota rakastaa alusta loppuun, mutta tässä kuitenkin muutama suosikki:

Ympyriäinen-Pympyriäinen ja Hoikka-Soikka-Tilli-Pilli
Satu elefantista, joka ei tiennyt kumpi pää on kumpi pää
Mökki metsässä
Alli Ylösalaisin-maassa
Prinsessa Enkähuoli ja täti Oikkunen

Kun Kurenniemen taidokkaat tarinat on vielä kuvitettu Maija Karman lumoavilla kuvilla, on kyseessä yksi kaikkien aikojen parhaimmista satukirjoista. Ehkä jopa se kaikkein parhain.

Maija Karman kuvitusta kirjassa Pilvipaimen:

Kirja: Pilvipaimen
Teksti: Marjatta Kurenniemi
Kuvat: Maija Karma
Kustantaja: WSOY 1976

Lue esittelyt myös näistä Kurenniemen kirjoista:

Toivoisin että asuisin kuussa
Onnelin ja Annelin kootut kertomukset
Oli kerran Onnimanni

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär