Monenkirjavia ideoita kuusen alle käärittäväksi!

Kirjalahja, paras lahja! Nautin lapsena aivan valtavasti siitä, että joulupukki muisti minua aina kirjalla jos toisellakin, ja samaa perinnettä pidän yllä myös omien lasteni kanssa.

Jos haluat antaa lapselle lahjaksi kirjan, mutta et oikein tiedä, mikä olisi hyvä tai sopiva, alla olevat vinkit auttavat! 

1. Kolua kirppareita. Olen tehnyt parhaat kirjalöytöni kirppareilta ja kirjaston poistomyynneistä. Viimeksi, kun tongin pääkirjaston poistokirjavaunua, löysin muun muassa Tatua ja Patua 0,70 euron hintaan. SPR:n Kontista nappasin pari viikkoa sitten 1,50 euroa maksaneen Astrid Lindgrenin Smoolannin sankari ja muita kertomuksia -satukirjan odottamaan lahjapakettiin pääsyä. Enid Blyton -kokoelmaani täydensin UFF:sta ostetulla Seikkailu-sarjan kirjalla, joka maksoi huimat viisikymmentä senttiä. Richard Scarryn Eläinten joulu -kirjan ostoa harkitsin pitkään, sillä se maksoi peräti viisi euroa, mikä on jo paljon kirppiskirjasta, mutta en vain raaskinut jättää sitä ostamatta. (Siinä on niin tunnelmalliset kuvat!) 


Melkein kaikki käytettyinä ostamani kirjat ovat niin hyväkuntoisia, että ne voisi huoletta ja hyvällä omallatunnolla kääriä lahjapaketiksi. Kannattaa vain tarkistaa, ettei sisäsivuilla ole omistuskirjoituksia tai muita merkintöjä. Ne voi tarvittaessa leikata siististi pois tai päälle voi laittaa kivan tarran. Tai sitten niiden voi antaa olla ja lahjan saajan kanssa voi yhdessä miettiä, millaisessa kirjahyllyssä kirja on aikaisemmin mahtanut majailla.

2. Anna lahjaksi Aku Ankkaa. Lehtitilaus on tietenkin yksi vaihtoehto, mutta jos lahjabudjetti on pieni, kannattaa Akutkin kerätä kirpparilta. Olen ostanut Kontista lähes naurettavan edullisesti kovakantisia ja paksuja Aku Ankka -kirjoja, taskareita ja sarjisnippuja. Lapsia ei kiinnosta, onko lahja-Aku viikon vai viisi vuotta vanha, sillä hauska kuvitus ja nokkelat sanailut toimivat kyllä vuosienkin jälkeen.

3. Paketoi runoutta. Esimerkiksi tämän vuoden Finlandia-ehdokas Otus opus yhdistää hauskasti riimit ja eläintiedon. Kirja on Laura Ruohosen, Erika Kallasmaan ja Petri Kumelan käsialaa.

4. Valitse kirjajoulukalenteri. Joulukuun alun jälkeen lasten kirjajoulukalentereita myydään hyvällä alennuksella, eivätkä ne muutenkaan ole yhtä kalliita kuin lelukalenterit. Valikoimakin on ilahduttavan runsas. Kalenterista saa hauskan lahjan myös siten, että kerää kirjat pieneen pussukkaan tai rasiaan. Varsinkin taaperot ja leikki-ikäiset rakastavat minikirjojen selailua.

5. Ilahduta nostalgialla. Samu Sirkan joulutervehdys ilahduttaa todennäköisesti myös perheen aikuisia ja taikoo kotiin jouluista tunnelmaa. Kirjasta tarkemmin täällä.

6. Osta klassikko. Mikä tahansa teos esimerkiksi Marjatta Kurenniemeltä, Lea Pennaselta, Roald Dahlilta tai Astrid Lindgreniltä otetaan varmasti ilomielin vastaan perheissä, joissa on alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia. Ikisuosikkeja ovat muun muassa Onnelin ja Annelin kootut kertomukset, Oli kerran Onnimanni, Piilomaan pikku aasi, Jali ja suklaatehdas ja Mio, poikani Mio. Myös vanhat Maija Poppaset ja Pikku Heidi kestävät aikaa. Linkeistä pääset lukemaan tarkempia esittelyjä.

7. Kerrytä sarjaa. Tiedätkö lapsen keräävän jotain tiettyä kirjasarjaa? Esimerkiksi seuraavista sarjoista on ilmestynyt tänä vuonna uusi osa:

  • Timo Parvela: Ella ja kaverit (Ella ja kaverit vihdoin kolmannella)
  • Veera Salmi: Mauri (Mauri on nuubi gangsta)
  • Katri Kirkkopelto: Molli (Molli ja maan ääri)
  • Jutta Tynkkynen: Etsivätoimisto Mysteeri (Etsivätoimisto Mysteeri ja vihreä lohikäärme)
  • Taru Viinikainen: Tiltu ja Lettu (Tiltu ja Lettu - Taskukaihon tapaus
Myös helppolukuisia Lukupaloja ja Kirjakärpäsiä on julkaistu lisää. 

8. Aloita perinne ja anna Finlandia-voittajakirja. Monille aikuisille annetaan joululahjaksi Finlandia-voittajakirja. Tämä tapa toisi juhlavuutta myös lasten lahjoihin. Tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Anja Portin teoksellaan Radio Popov. Kirja on esitelty täällä.

9. Kehitä lapsen tunnetaitoja. Kotimaisia, tunnetaitoja kehittäviä kirjoja on viime vuosina ilmestynyt paljon. Esimerkiksi Ympyräiset- ja Fanni-sarja ovat ihanan lämminhenkisiä ja opettavaisia. Tänä vuonna on ilmestynyt Supermarsun kirja tunteista. Naurutakuu myös aikuisille!

10. Ilahduta pieruhuumorilla. Mestarietsivä Peppusesta kertovasta sarjasta on ilmestynyt jo neljäs osa, Mestarivaras ja mestarietsivä. Jos lukeminen ei ole lapselle vielä luontevaa, pierun voimalla rikokset ratkova etsivä voisi toimia yllättävänä lukuinnon sytyttäjänä. Sarjassa on myös pieniä tehtäviä lukijoille. Peppusesta tarkemmin täällä.

                              

Ps. Käy kurkkaamassa myös viime vuoden lahjatärpit!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?