Instagram-kirjat tammikuu 2022

Lue meille äitikulta toimii nykyään enemmän Instagramin kuin blogin puolella, mutta päivitän tännekin ne kirjaesittelyt, jotka olen julkaissut Instagram-tililläni (@luemeilleaitikulta). Instassa myös jaan kaikki uudet blogipostaukseni, joten kannattaa ottaa tili seurantaan! :)

Tammikuussa olen kirjagrammaillut seuraavista lasten- ja nuortenkirjoista:

Viisikko pulassa

Enid Blyton / suom. Hedvig Järvenpää-Lehtonen / Tammi 1959


Viisikko pulassa on kuin mikä tahansa muista Viisikoista, ehkä hitusen jännempi. Tämän osan tapahtumat muistan nimittäin omastakin lapsuudestani: Viisikon keväisellä pyöräretkellä karski korsto sieppaa Dickin erehdyttyään luulemaan tätä toiseksi. Vain Anne todistaa tapahtumia (piilosta puunlatvasta), sillä Leo, Pauli ja Tim-koira ovat hakemassa iltapalaa ("vain yksinkertaista leipää ja voita, ja lisäksi muutama kovaksi keitetty muna sekä maitoa ja kinkunpala").

Lapset eivät suinkaan ota yhteyttä poliisiin Dickin auttamiseksi, vaan suunnistavat Annen puussa kuulemien vihjeiden avulla vapauttamaan Dickiä. Sattuman oikusta heidän mukanaan on juuri se poika, jonka rikolliset oikeasti halusivat, ja tästä seuraa luonnollisesti hankaluuksia. Eikä Blyton olisi Blyton, ellei tarinaan olisi sujautettu piileskelevää vankikarkuria.

Yllätyin kuopuksen valitessa tämän iltasaduksi, mutta myös ilahduin, sillä Viisikon lukeminen on minulle aina nostalginen kokemus.

Mikä Viisikko-kirja - jos mikään - on jäänyt mieleesi?

Pet Agents - Lumen saartamat 

Riina & Sami Kaarla / Anders Vacklin / Tammi 2021


En lukenut uusinta Pet Agents -kirjaa itse, vaan tämä arvio on 9-vuotiaalta esikoiselta. Hän pyysi varaamaan kirjan kirjastosta kuultuaan, että tubettaja Paqpasta on tehty kirjaan hahmo.

  • Teksti oli helppoa, mutta luvut liian pitkiä.
  • Kuvat oli tosi hienoja, mutta tarina oli kuitenkin paras osa.
  • Odotin tätä osaa innolla Paqpan takia ja petyin vähän siihen, että Paqpasta kerrottiin aika vähän. Hän oli hyvä noita, joka suojeli kaikkia eläviä.
  • Kirjassa oli kolme tehtävää: Ti-botin pelastaminen hangen alta, varastetun poron saaminen takaisin Joulupukille ja Pet Rescue -hoitolaitoksen pelastaminen.
  • Kirja ei ollut erityisesti hauska tai jännittävä, mutta se vei mukaansa niin, että piti koko ajan lukea eteenpäin.

Jos metsään haluat mennä nyt

Freya Hartas / Rachel Piercey / suom. Susanne Ihatse-Seppälä / Aurinko Kustannus 2021

 

Kirjaihastus! 

Jos metsään haluat mennä nyt -kirja on kauneimpia näkemiäni kuvakirjoja. Pelkästään kansi on niin ihana, että sitä haluaa vain silitellä, ja upeat aukeamat runsaine yksityiskohtineen saavat huokailemaan ihastuksesta. Kirja kutsuu pienet lukijat seikkailemaan Pikkukarhun metsään. Herttaiset lorut kertovat metsän asukkaiden vuodesta alkaen keväästä, jolloin maailma herää, päättyen keskitalven juhlaan. Jokaiselta aukeamalta pääsee etsimään tietyt kuvituksen yksityiskohdat ja kirjan loppuun on vielä koottu vuodenajoista kertova Luontopolku. 

Hurmaavan kirjan on kuvittanut Freya Hartas, kirjoittanut Rachel Piercey ja suomentanut Susanne Ihatse-Seppälä. Kirja on saatu arvostelukappaleena, kiitos Aurinko Kustannus.

Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla

Sinikka Nopola & Tiina Nopola / Aino Havukainen & Sami Toivonen / Tammi 2009

Luimme pitkästä aikaa Risto Räppääjää. Kuuluisa Kamilla nauratti meitä kaikkia. Rauha Räppääjän sekoilu on parhaimmillaan nautinnollisen koomista. Usein se menee överiksi, mutta ne tilanteet, joissa tasapainoillaan överin ja melkein vielä uskottavan hölmöyden rajalla, ovat sarjan parasta antia.

"Mutta mitä minä sanon hänelle näiden kolmenkymmenen vuoden jälkeen? Sanonko, että tässä Rauha Räppääjä, hei, pitkästä aikaa, olimme luokkatovereita... Vai sanonko, että hei, tässä Rauha Räppääjä, muistat varmaan, esitin onnistuneesti joulukuvaelman lammasta."

Sattuma tuo Räppääjille vieraaksi kuuluisuuden, joka kuitenkin pian katoaa. Mielestäni tämä kirja on ennen kaikkea Rauhan show, hauska kohellus, jota oli piristävä lukea.

Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla on sarjan 10. osa.

Seikkailijat ja kirottu linna

Jemma Hatt / Andrew Smith / suom. Jade Haapasalo / Kumma Kustannus 2021 

Tässä kirja, johon tunsin heti ensisilmäyksellä sielunkumppanuutta. Herkullisen värinen kansikuva on lempivärieni liitto, ja takakannessa mainitaan Viisikot!

Seikkailijat ja kirottu linna kertoo Kexleyn suvulle kuuluvasta linnasta, jota piinaa kaksi huhua: linnan kätköihin on piilotettu egyptiläinen muinaisaarre ja linnaa asuttava Kexleyn suku on kirottu, juuri tuon aarteen vuoksi.

Serkukset Lara ja Rufus saapuvat Laran Barney-koiran kanssa lomanviettoon cornwallilaiseen linnaan, jossa asuu eriskummallinen Herb-isosetä taloudenhoitajansa ja tämän perheen kanssa. Suvun linna on tähän mennessä ollut vaiettu puheenaihe, ja vaikka lasten lähipiiri vakuutteleekin, ettei mitään kirousta tietenkään ole, aikuiset ovat epäilyttävän varuillaan. Rannalla lymyilevä sokea, iäkäs Sam on erityisen ahdistunut ajatuksesta, että linnassa majailee lapsia.

Pian linnaan saapuu tutkijoita, jotka saavat varoituskellot soimaan lasten päässä, ja varsinainen seikkailu alkaa.

Tätä kirjaa lapset kuuntelivat innokkaasti. Tarina lähti sujuvasti liikkeelle ensiluvuista lähtien, emmekä olleet päässeet edes puoliväliin, kun lapset alkoivat haikailla seuraavan osan perään ja toivoivat, että kirjasta tehtäisiin elokuva. Nautin lukemisesta itsekin, sillä kirja sisälsi kaikki hyvän seikkailun elementit: arvoituksen, jännittävän ympäristön, epäilyttäviä hahmoja, huumoria ja tietenkin englantilaisia eväitä, sillä mitä olisi seikkailu ilman niitä!

Jos teillä tykätään seikkailukirjoista, mutta Blytonin tuotanto tökkii, kannattaa ehdottomasti lukea tämä! Vierailin kirjailija Jemma Hattin sivuilla ja ilahduin nähdessäni, että Seikkailijat-sarjasta on jo monta osaa. Toivottavasti ne kaikki suomennetaan.

Kiitos ihanasta kirjasta Kumma Kustannus ja kääntäjä Jade Haapasalo!

Kauniin kannen on suunnitellut Andrew Smith.

Thank you for this lovely book Jemma Hatt!

Isä, koska joulupukki tulee? Isä, ostetaan kesämökki! Isä, rakennetaan maja!

Markus Majaluoma / Wsoy 2005, 2009, 2010

Tykkään valtavasti kuvittajana ansioituneen Markus Majaluoman omasta lastenkirjasarjasta, jossa kuvataan riemukasta lapsiperhearkea. Perheenisä Pentti Ruusumäki viettää paljon aikaa kolmen lapsensa kanssa äidin tehdessä pitkiä työpäiviä. Pienet lapset ovat kekseliäitä ja ehtiväisiä, ja isä yrittää pysyä perässä.

Pidän kirjoista, jotka kertovat tavallisesta arjesta hauskasti mutta siten, että huumoria ei alleviivata. Pidän myös siitä, että näissä kirjoissa sattuu sekä uskottavia asioita että täysin uskomattomia. Pentti-isä selvittää arjen haasteet perunalaatikon imellyttämisestä vahingossa ostetun kesämökin korjaamiseen. Mitä nyt välillä naapurin vanha Putkela vähän auttelee.

Kuvan kirjat on ostettu kierrätyskeskuksesta. Kun esittelin löytöni lapsille, he lähinnä pyörittelivät silmiään, mutta - hahaa! - sain heidät kuitenkin innostumaan näistä. (Jos leikitään, että innostuminen on yhtä kuin "suostua kuuntelemaan".)

Det är jag som är Ester

Elin Lindholm / Ellen Odlöw / Idus Förlag 

Jag läste min första barnbok på svenska (i Nextory). "Det är jag som är Ester" berättar om en liten flicka som har leukemi. Men fast har hon leukemi är hon som alla andra små barn. Det är viktigt att komma ihåg. 

Ester är snart 6 och tänker mycket på tandfen. Hon ville ha en guldtia när hon tappar sin tand och hon är bekymrad att tandfren inte hittar henne i sjukhuset. 

Jag tyckte speciellt om Esters tankar på vuxna. Kanske jag såg mig själv i några saker...

Jag ska läsa mer böcker på svenska, det är roligt och hjälper mig att träna min språkkunskap.

Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa

Sinikka Nopola & Tiina Nopola / Markus Majaluoma / Tammi 1995

Alibullenin neitien tontilla alkavat arkeologiset kaivaukset, ja kohta kalmistosta löydetty rautakautinen arvokoru varastetaan. Hanna Kattilakoski joutuu syyttömänä vankilaan, eivätkä hömelöt poliisit Isonapa ja Rillirousku ainakaan edesauta oikeiden rikollisten löytymistä.

Tämä kirja ei kivunnut lähellekään kärkisijoja Heiniksissä, vaikka paikoitellen hyvin hauska olikin. Parhaat naurut saimme jälleen kerran Kattilakosken pariskunnasta: sellissä yöpyvä Hanna nauttii vapaa-ajastaan ja pettyy, kun hänet vapautetaan. Matti on täysin avuton ja keskittynyt kurjuuteensa yksinhuoltajana. Auttaako yhteiskunta, kun vaimo on rikollinen?

Näissä vanhoissa Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoissa kehopositiivisuus on valitettavan kaukana. Ulkoinen olemus on muutenkin jatkuvan huomion kohteena. Esimerkiksi tässä tarinassa Matti kuvailee Hannan korua näin: "Epäseksikäs, menettelee nuorella tytöllä" ja Alibullenin neitien hoitolapsi sanoo neitejä ihrakuoriaisiksi. 

Heinähattu ja Vilttitossu rosvojahdissa tuntui yllättävän tutulta juonenkäänteineen kaikkineen. Sitten hoksasin, että Risto Räppääjä ja Yöhaukka on monella tapaa sama tarina. Netistä luinkin, että Nopolat mökkeilivät lapsuudessa kalmiston läheisyydessä ja kiinnostuivat jo silloin muinaisesineistä.

Nopola-asteikolla (keksin sellaisen juuri) tämä saa minulta 2/5 tähteä ja lapsilta 5/5.


LUE MYÖS:

Instagram-kirjat lokakuu 2021

Instagram-kirjat elo-syyskuu 2021

Instagram-kirjat heinäkuu 2021

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko