Instagram-kirjat lokakuu 2021

Lue meille äitikulta toimii nykyään enemmän Instagramin kuin blogin puolella, mutta päivitän jatkossa tännekin aina ne kirjaesittelyt, jotka olen julkaissut Instagram-tililläni (@luemeilleaitikulta). Instassa myös jaan kaikki uudet blogipostaukseni, joten kannattaa ottaa tili seurantaan! :)

Lokakuussa olen kirjagrammaillut seuraavista lasten- ja nuortenkirjoista:

Pomenia - Taikamaailma vaarassa

Petronella Grahn / Kumma-kustannus 2020 / arvostelukappale

Pomenia - Taikamaailma vaarassa on toinen osa satutaiteilija Petronella Grahnin trilogiasta. Tässä osassa tunnelma tiivistyy vähitellen yhä uhkaavammaksi: kun hyvästelemme hahmot kirjan lopussa, osa heistä on vakavassa vaarassa pahuuden levitessä varjomaisesti koko Pomenian ylle.

Teille, jotka ette vielä ole vierailleet Pomeniassa, tässä pieni recap:

Pomenia on keijujen, peikkojen, lohikäärmeiden ja muiden taikaotusten maa, jota johtaa Taikalinnassa asuva prinsessa Petronella apunaan viisas Unimestari Unonen. Ennustus tuo heidän avukseen ihmislapsi Teon, jonka lisäksi toinen osa esittelee toisenkin ennustetun lapsen. Taikamaailmassa kaikki on hyvin niin kauan kuin taikapölyä riittää, ja elo Pomeniassa onkin hilpeää ja aurinkoista. On kuitenkin eräs, jonka mielestä elo on liiankin hilpeää. Pimeydenvelho Käämä, joka rakastaa siivoamista, kuria ja hiljaisuutta, haluaa siivota ilon ja naurun pois Pomeniasta. Häntä auttaa - tai on auttavinaan - viekas, vallanhimoinen Varjo, jonka vaikutus Käämään paljastuu kaikessa kauheudessaan tässä toisessa osassa.

Lapset ja minä pidimme tästä osasta enemmän kuin avausosasta, sillä jännitystä rakastavina nautimme tapahtumien hurjista käänteistä. Kuvitus on päätähuimaavan lumoavaa ja kerronta hiottua ja hyvässä tahdissa etenevää. Lapset moittivat ainoastaan Herra Hiiren ranskankielisiä huudahduksia, tosin tämä saattaa liittyä siihen etten osaa ranskaa ja äänsin repliikit aika villisti...

Itse pidin erityisesti siitä, että lukija pääsi tutustumaan paremmin Käämän ristiriitaiseen hahmoon. Odotankin innolla seuraavassa osassa juuri Käämän roolia: jääkö hän pimeän puolelle vai voisiko hän peräti yhdistää voimansa pomenialaisten kanssa ja päihittää tarinan todellisen pahiksen?

Kolmas osa ilmestyy kuukauden sisällä, joten pitkään ei tarvitse onneksi jännittää!

Ainon ja Matiaksen reissukirja

Nora Lehtinen / Anne Muhonen / Pieni karhu 2021 / arvostelukappale

Ekaluokkalaiseni rakastaa Aino ja Matias -sarjaa. Hän ilahtui valtavasti, kun saimme arvostelukappaleena sarjan uusimman eli neljännen osan, Ainon ja Matiaksen reissukirjan.

Sisarukset Aino ja Matias viettävät kivaa kesälomaa, johon kuuluu mummolavierailu, Unkarin-matka ja telttaretki. Nämä kesäseikkailut kerrotaan kolmena selkokielisenä tarinana.

Tämä Nora Lehtisen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama sarja on aivan huippu! En yhtään ihmettele miksi kirjat ovat kuopuksen lemppareita. Hän tykkää hyväntuulisista, turvallisista tarinoista, joissa tapahtuu arkisia asioita. Hänen toinen lempisarjansa, Pikku hiiri, on vähän samantyyppinen; yhtä maanläheinen ja mutkaton kuin Aino ja Matias -sarja.

Paitsi selkokielinen, sarja on myös vuorovaikutuksellinen. Tässäkin osassa lukijaa osallistetaan tarinaan kartan ja pienten kysymysten avulla.

Toivomme kuopuksen kanssa vielä monta uutta Aino ja Matias -kirjaa! Ja onneksi Aino sai haaveidensa nukkekodin, tämä ilahdutti erityisesti!

Kisuliin sarjiskerho

Dav Pilkey / suom. Jaana Kapari-Jatta / Tammi 2021 / arvostelukappale 


Koiramies-sarjasta tuttu Kisulii on saanut oman kirjan! Siinä hän (yrittää) opettaa sarjakuvapiirtämisen hienouksia joukolle vallattomia lapsia. Lasten mielestä Kisuliin sarjiskerho on hauska mutta ei niin hauska kuin Koiramies ja kirppujen herra, jonka kopkop-vitseille he nauravat katketakseen. 

Kuopus tykkää lukea tätä ääneen. Hän on myös innostunut piirtämään sarjakuvia itsekin. Kirjan sarjakuvat ovat pähkähulluja ja juuri siksi niin hauskoja.

Koiramies-sarjaa kannattaa kokeilla lukuinnon sytyttämiseen!

***

Lokakuussa olemme lukeneet myös kirjat Ebenezerinkadun ihme, Anni kaverinkesyttäjä punaisella matolla ja Pikku prinsessa. Halloweenia fiilistelimme IIK!-sarjan parissa. Pääset lukemaan postaukset klikkaamalla kirjan nimeä.

Lue lisää:

Pomenian taikamaailma lumoaa lukijansa

Koiramies-sarjakuvakirjat ovat hauskaa luettavaa

Mikä ihmeen selkokirja? Esittelyssä Aino, Matias ja hauskat lomapäivät


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko