Tytöt pystyvät mihin vain: inspiroiva kuvakirja

 

  
 
 
Tytöt pystyvät mihin vain!  

Elisabeth Warren / Charlene Chua / suom. Marvi Jalo / Kvaliti 2022 / arvostelukappale

Amerikkalainen pitkän linjan senaattori Elizabeth Warren on kirjoittanut rohkaisevan kirjan, jonka hän toivoo kannustavan tyttöjä uskomaan itseensä. Tytöt pystyvät mihin vain on valoisasti kirjoitettu ja kauniisti kuvitettu kirja, jossa romutetaan tyttöyteen liitettyjä oletuksia ja tehdään rilliksiä eli pikkusormivaloja. 

Kirjan päähenkilö Peppi menee äitinsä kanssa vaalitilaisuuteen, jossa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Warren on puhumassa. Warren kannustaa Peppiä luottamaan omiin kykyihinsä, ja Peppi innostuukin hakemaan uuden luokkansa puheenjohtajan paikkaa.

"Niille tuhansille pikkutytöille, joiden kanssa olen tehnyt rillikset". - Warrenin omistuskirjoitus kirjassa

Warrenin tarina, englanniksi Pinkie Promises, henkii amerikkalaista dream big -mentaliteettia. Päähenkilö Peppi on valloittava lapsi, jonka voi helposti uskoa kykenevän isoihin tekoihin. 

Omat tyttöni arvelivat olevansa jo vähän liian vanhoja tämän kirjan lukemiselle. Heidän mielestään kirjaa voisi lukea ääneen vaikkapa eskarissa. Tasa-arvokysymykset kuitenkin kiinnostavat heitä valtavasti. Esikoinen on esimerkiksi pitkään tuonut esille huomioitaan sukupuolittuneista ammattinimikkeistä, ja kuopus kyseli viimeisimmällä kirjastoreissullamme teräviä kysymyksiä muun muassa palkkatasa-arvosta. Meillä on ollut hyviä keskusteluja myös sukupuoliin kohdistuvista odotuksista ja oletuksista, tasa-arvoisesta avioliittolaista, äänioikeudesta ja tasa-arvoisesta vanhemmuudesta. Oma lähestymistapani erilaisiin isoihin ja tärkeisiin teemoihin on tarkalla korvalla kuunteleminen ja tilaisuuksiin tarttuminen: nostan asioita laajempaan keskusteluun silloin, kun niitä luontevasti sivutaan tai jos lapsi varta vasten jotain kysyy. (Ja varsinkin kuopus kysyy, voi herranjestas, miten älykkäitä pohdintoja voi seitsemänvuotiaalla olla.)

Jos tämän kirjan teema miellyttää, kannattaa tutustua Iltasatuja kapinallisille tytöille -sarjaan ja samantyyppisiin suomalaisteoksiin (esimerkiksi Itsenäiset naiset ja Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa).

Lue myös: 

Hurraa tytöt! Kolme upeaa uutuuskirjaa tulvillaan naisenergiaa 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär