David Walliamsin Lima - yllätyksetön kirja täynnä ilkeitä aikuisia ja vessahuumoria

Lima

David Walliams / Tony Ross / suom. Kaisa Kattelus / Tammi 2022 / kirjastolaina

David Walliamsin Lima kertoo pyörätuolilla kulkevasta Nedistä, joka asuu ilkeiden aikuisten kansoittamalla Muhjun saarella.

Koulua hallitsee rehtori Viha, saaren omistaa Alma Ahneus julmine kissoineen, lasten taskurahat varastaa pariskunta Ylensyönti, puistoon ei pääse, koska kapteeni Ylpeys suojelee nurmikkoa... ja Nedin isosisko vasta kaamea onkin.

Nedin elämä on hyvin ankeaa, kunnes hän tulee sattumalta luoneeksi ison limamöykyn, jolla on taikavoimia. Lima auttaa hänet mielikuvitukselliselle kostokierrokselle ympäri saarta.

Ööh...ei. En tykännyt kirjasta yhtään. Yhtäläisyydet Roald Dahliin olivat niin suuria, että esikoinenkin luuli melkein puoliväliin asti, että luemme Dahlia, emme Walliamsia. Myös kuvittaja Tony Rossin ja Dahlin luottopiirtäjä Sir Quentin Blaken tyylit ovat hyvin samankaltaisia. Dahlin tuotannosta inspiroituminen on ookoo tiettyyn pisteeseen asti, mutta miten minusta tuntuu ,että kaikki lukemani Walliamsin kirjat ovat jollain tapaa Dahlin toistoa? Pahojen ja saamattomien aikuisten lisäksi Walliams luottaa vessahuumoriin, ällöihin kouluruokiin, liiallisiin sanaleikkeihin ja jatkuviin KLONK! BRUM! PLÄTSIS! PRÖÖT! HUIIS! -efekteihin, joita sivut vilisevät.

Tarinassa oli hetkensä, kuten Nedin siskon anteeksipyyntö, mutta en kyllä pysty suosittelemaan Limaa kenellekään. (Lasten mielestä kirja oli ihan jees.) Suomentaja Kaisa Kattelus on tehnyt erinomaista työtä kirjan parissa!

 

Lisää Walliamsista:

Keskiyön jengi tarjoaa roalddahlmaista huumoria

Maailman rikkain poika - hauska nuortenkirja rahasta ja ystävyydestä 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär