Veera Virtanen ja kiusaaja jatkaa suosittua lastenkirjasarjaaKirja saatu arvioitavaksi blogia varten.


Tänä keväänä ilmestynyt Veera Virtanen ja kiusaaja on jo yhdestoista osa supersuosittua ja palkittua Viisi villiä Virtasta -sarjaa. Anneli Kannon kirjoittamat ja Noora Katon kuvittamat lastenkirjat ovat suursuosiossa myös meillä. (Ekaluokkalainen on jo vähän kasvanut niiden ohi, mutta tuleva eskarilainen fanittaa vielä kovasti.)

Veera Virtanen ja kiusaaja -kirjassa Virtasen perheen esikoislapsi Veera on jo ekaluokkalainen. Koulussa on kivaa, kunnes ikävät piirrokset ja ilkeä tekstiviesti saavat Veeran mielen myllerryksiin, varsinkin kun hänellä on syytä epäillä kiusaajaksi Kirstiä, hänen parasta ystäväänsä. 

Onneksi tilanne selviää, ja Veera saa taas viettää välituntejaan kepein mielin. 

Tämä yhdestoista kirja poikkeaa edeltäjistään jonkin verran, sillä aikaisemmissa osissa suurin osa Virtasen lapsista on ollut tavalla tai toisella tarinassa mukana, edes taustalla. Tällä kertaa Veera selvittää hankalan tilanteen aivan itse. Ainoastaan Vilma näytetään yhdessä kuvassa lukemassa tyttöjen yhteisen huoneen lattialla, muita sisaruksia ei näy. Tästä tuli itselleni vähän haikea olo: näin se Veerakin kasvaa ja viettää aikaansa entistä enemmän kaveriseurassa pienempien sisarusten touhutessa omiaan toisaalla.

Juttelen säännöllisesti lasteni, varsinkin koululaisen, kanssa kiusaamisesta: miten sen tunnistaa, miten sitä ehkäistään, miten toimitaan tilanteissa, joissa joutuu itse kiusatuksi tai näkee jotain toista kiusattavan. Veerakin oli asian suhteen vähän epävarma: 

"Hän tietää, että pitäisi kertoa äidille ja isälle. Pitäisi kertoa opettajalle. Mutta se olisi kantelemista ja kanteleminen on rumaa. Veera ei tiedä, mitä tehdä."

Onkin tosi hienoa, että Kanto otti käsittelyyn myös koulukiusaamisteeman, sillä hänen kirjansa ovat erittäin pidettyjä ja tarjoavat tärkeää vertaistukea monille eri-ikäisille lapsille. Kuopus toivoo hartaasti, että sarjaan tulisi myös sellainen kirja, jossa joku Virtasen lapsista joutuisi syystä tai toisesta lääkäriin tai sairaalaan. Ehkä sellainenkin osa saadaan vielä. :) 

***

Kirja: Veera Virtanen ja kiusaaja
Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto 2020

Lue lisää Viidestä villistä Virtasesta:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko

Vieläkö 1880-luvun Pikku Heidi kiinnostaa?