Instagram-kirjat maaliskuu 2022Koiramies - kenelle pallot soivat 

Dav Pilkey / suom. Jaana Kapari-Jatta / Tammi 2022 / arvostelukappale

Koiramies-sarjaa on vaikea kuvailla, mutta yritetään: Dav Pilkeyn luoma sankarillinen hahmo on räjähdyksessä loukkaantuneiden poliisin ja poliisikoiran sekoitus. Erikoisen olemuksensa vuoksi Koiramies ei aina pysty vastustamaan koiramaisia temppuja ja se lumoutuu esimerkiksi varkaan heittämästä pallosta niin että varas pääsee livohkaan.

Alkuvuodesta julkaistussa Koiramiehessä on sarjalle ominainen hyvä vs. paha -asetelma. Vallitsevassa tilanteessa kirjan takakansi tuntuu iskevän suoraan sydämeen. Koiramies-sarjaa voisi ensivilkaisulla luulla pelkäksi päättömäksi kohellukseksi, mutta Dav Pilkey kirjoittaa itse asiassa hyvin tärkeistä aiheista: ystävällisyydestä, auttamisesta ja myötätunnosta.

Koiramies - kenelle pallot soivat on sarjan 8. kirja. Suosittelen sarjaa alakoululaisille huumorin ja sarjakuvaromaanien ystäville! Varoitus: voi aiheuttaa piikin piirustuspaperin menekissä, kun lapset innostuvat piirtämään omia koiramiesmäisiä sarjakuvia!


Hymytintti

Sirpa Sironen-Hänninen & Jukka Salminen / Anita Polkutie / Päivä Kustannus

Hymytintti on lempeä runokirja, joka on omiaan tukemaan vanhempien ja lasten vuorovaikutusta uuden vauvan tullessa perheeseen.


Runot piirtävät tarkkanäköisen aikajanan äidin raskaudesta taaperon tahtoikään. Miltä esikoisesta tuntuu, kun pikkuista sisarusta ihmetellään ja ihastellaan? Varastaako vauva vanhemmat kokonaan itselleen?


Hymytintin kuvitus on yhtä hyväntuulista kuin runotkin. Tämä kirja voisi olla kiva lahja pikkusisarusta odottavalle lapselle!


Hymytintin kirjoittaneen Sirpa Sironen-Hännisen riimejä löytyy muuten Kelan uuden äitiyspakkauksen lorukirjasta.


Kirja saatu kirjailijalta.

 

 

 

Yksisarvinen 

 

Ilja Karsikas / Kustantamo S&S / 2022 / arvostelukappale 

 

Yksisarvinen on tarina Moan perheestä, jossa riittää rakkautta mutta jossa arkea varjostaa isän liiallinen alkoholin käyttö. Isä jahtaa viikonloppuisin yksisarvista eli etsii sisältöä elämäänsä menemällä baariin ryyppäämään. Isän mielestä elämä ilman alkoholia käy tylsäksi. Äiti raivoaa, kun isä tulee viinanhajuisena kotiin, ja Moa suree isän käytöstä ja vanhempien riitoja.


Yksisarvinen on kauniisti kuvitettu kirja. Tunnelma on utuinen ja unenomainen. Tarinassa pilkahtelee toivo, vaikka aihe on raskas. Moan tuntemukset ovat heijastusta kirjailija Ilja Karsikkaan omista lapsuudenkokemuksista.


 

 

 

Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet 

 

Aaron Reynolds / Hugo Cuellar / suom. Kaisa Ranta / Art House Jalava 2022 / arvostelukappale 

 

Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet -kirja pääsi yllättämään. Kansikuvan ja esittelytekstin perusteella en osannut odottaa niin hauskaa, lennokasta ja mukaansatempaavaa tarinaa kuin tämä Aaron Reynoldsin trilogia-avaus oli.


Rexin suurin unelma on saada oma koira, mieluiten suklaanruskea labradorinnoutaja. Koiran sijaan hän saa kanan, joka jää saman tien jyrän alle ja litistyy kuoliaaksi. Sen haamu tupsahtaa kuitenkin Rexin huoneeseen, kuten lopulta aika monen muunkin kuolleen eläimen haamut. Onneksi paras ystävä Darvish uskoo Rexiä ja on tukena, kun Rexin pitää selvittää, miksi niin moni läheisen eläintarhan eläimistä on kuollut epäselvissä olosuhteissa.


Nauroin ääneen monessa kohdassa. Rex on virkistävä päähenkilö, ja hänestä oli helppo pitää. Juoni ei ollut mitenkään tajunnanräjäyttävä, mutta kaiken kaikkiaan Rex Dexter ja älyttömän kuolleet eläimet tarjoili viihdyttävän lukukokemuksen. Iso plussa eläväisestä kielenkäytöstä!


Tässä kirjassa on reilut 200 sivua ja vain joitakin kuvia, joten suosittelen tätä yli 10-vuotiaille sujuville lukijoille.

Yrmeä yksisarvinen kouluretkellä

Pip Bird / David O'Connell / Otava 2022 / arvostelukappale

 

Yrmeä yksisarvinen kouluretkellä on viides osa kirjasarjassa, joka on kivunnut esikoisen lempparilistalle. Pip Bird on luonut hauskan taikamaailman, jossa Yksisarviskoulua käyvä Mira seikkailee oman yksisarvisensa, Tepon, kanssa. (Teppo on astetta yrmeämpi tapaus ja kärsii ilmavaivoista, mutta on silti Miralle oma rakas PYY eli Paras yksisarvisystävä.)


Tässä osassa Miran luokka pääsee retkelle Vauvaeläinten sateenkaaripelastusasemalle. Mira toivoo kovasti näkevänsä harvinaisen mutta supersöpön kisusarvisen. Yhdessä alati piereskelevän Tepon kanssa hän pääsee lopulta jopa pelastamaan unelmiensa taikaolennon.


Yrmeä yksisarvinen kouluretkellä ilahdutti moninaisilla hahmoillaan. David O'Connellin mustavalkokuvitus keventää 150-sivuista, helppolukuista tarinaa mukavasti. Uskoisin, että söpöistä eläimistä ja höpsöstä huumorista pitävät 6-10-vuotiaat tykkäisivät Yrmeä yksisarvinen -sarjasta kovasti.

 

 


Yökoulu ja järkyttävä jättizombi

 

Paula Noronen / Kati Närhi / Tammi 2022 / arvostelukappale 

 

Yökouluun pääsee taas! Siellä opiskelee joukko yliluonnollisia oppilaita, joita kaitsee opettaja Kammonen. Yleensä kouluyö tuppaa keskeytymään, kun jotain odottamatonta tapahtuu. Tällä kertaa se odottamaton on Paavo Zombisen taaperoikäinen Raimo-veli, jolle juotetaan vahingossa suurentavaa liuosta. Barbilelua havitteleva Raimo juoksentelee jättiläisenä pitkin aamuöistä kaupunkia ja nousee vahingossa sankariksi ennen kuin vihdoin nukahtaa.


Yökoulu ja järkyttävä jättizombi irrotti meistä taas monet naurut. Hahmogallerian mystinen Random-lapsi, jonka nimeä ei tietosuojasyistä kerrota, saa toivottavasti joskus enemmän palstatilaa.

 

Kati Närhen ilmeikkäät kuvat sopivat Yökouluun erinomaisesti. 


Olafin pentupäiväkirjat - pitelemätön pitkäkorva

 

Helena Waris / Mirjami Manninen / Otava 2022 / arvostelukappale 

 

Iloinen koiranpentu Olaf opettelee perheensä maatilalla laumanvartijan hommia. Kun se tajuaa kanien saaneen poikasia ja yhden niistä olevan karkailevaa sorttia, se pistää kaikki taitonsa peliin pitääkseen pikkuisen kanin turvassa.


Helena Wariksen kirjoittama Olafin pentupäiväkirjat on yksi kivoimmista kotimaisista lastenkirjasarjoista tällä hetkellä. Todellinen hyvän mielen pläjäys! Esikoinen on lukenut sarjan kaikki viisi osaa ja odottaa jo innolla seuraavaa.


Kirjassa on Mirjami Mannisen hieno mustavalkokuvitus.


 

 

 

Roope, Make ja lusikkatesti 

 

Maria Kuutti / Anne Muhonen / Myllylahti 2022 / arvostelukappale 

 

Voihan lusikkatesti! Tämä urbaani legenda poikien kivesten tutkimisesta lusikalla valtaa kuudetta luokkaa käyvien Roopen ja Maken ajatukset, varsinkin kun terkkari sujauttaa aina koulun ruokalassa lusikan laukkuunsa - miten epäilyttävää!


Lusikkatesti ei ole poikien ainoa huoli. Roope haaveilee moposta ja laittaa rahaa säästöön unelmaansa varten. Mopolupaa ei kuitenkaan irtoa, ellei Wilma-merkinnät ole useammin plussia kuin miinuksia. Tavoite ei tuottaisi hankaluuksia, ellei paras kaveri Make olisi koko ajan vetämässä levottomalla käytöksellään Roopeakin pulaan.


Pojille tulee iso riita, johon liittyy jauhesammutin, piilotettu kaukosäädin ja rahahuolet, mutta onneksi riita saadaan sovittua, eikä mopohaavetta tarvitse sittenkään haudata.


Roope, Make ja lusikkatesti pisti hymyilyttämään. Kirjassa oli kuitenkin myös vakavat hetkensä, jotka yhdessä hauskojen kohtien kanssa tekivät tästä erittäin onnistuneen sarja-avauksen!

 

 

 

Ella ja kaverit kansankynttilöinä 

 

Timo Parvela / Anni Nykänen / Tammi 2022 / arvostelukappale 

 

Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarjan 31. osa kääntää koulumaailman valtasuhteet päälaelleen. Ella ja kaverit kansankynttilöinä -kirjassa lapset nimittäin opettavat aikuisia. He yrittävät saada vanhempansa myöntymään viikon leirikouluun. Homma ei ole helppo, varsinkaan kun vanhempien puhelimet katoavat mystisesti. Leirikouluidea äänestetään kumoon, mutta sitten Ella marssittaa esiin isovanhemmat, joilla on oma sananen sanottavana asiaan.


Hauska ja ajatuksia herättävä tarina, jota Anni Nykäsen sarjakuvamainen kuvitus täydentää hyvin. Meillä Parvelan huumori uppoaa parhaiten minuun, mutta kyllä esikoinenkin näitä satunnaisesti lukee.

 

 

 

Pablo palelee

 

A blast from the past! Oli pakko napata kirppikseltä tämä helmi, joka on omasta lapsuudestani tuttu Lasten oma kirjakerho -sarjaan kuuluva kirja.

 

Pablo on erittäin kylmänarka pingviini, joka päättää jättää hyisen etelänavan taakseen. Sen lähtöaikeet menevät kuitenkin aina mönkään, kunnes se lopulta keksii toimivan konstin ja pääsee trooppiselle saarelle. Siellä Pablo varmaan tänäkin päivänä on, loikoilemassa riippumatossa.

 


 

Tipujengi - Ensimmäinen tapaus

 

Doreen Cronin / Kevin Cornell / suom. Riina Behl / Art House 2022 / arvostelukappale

 

Tipujengi - Ensimmäinen tapaus esittelee neljä persoonallista kananpoikaa. Eläköitynyt pelastuskoira J. P. Tarkka pitää tipuja silmällä takapihallaan aina kun nokosiltaan ehtii.


Jengiin kuuluu Suttu, joka osaa koodata, Muru, joka osaa keskeyttää, Papu, joka osaa vahtia kenkää ja Kultsi, joka ei osaa mitään erityistä. Nelikon puuhailu keskeytyy, kun Hännäkkääksi nimetty orava ryntää kauhuissaan kanalaan ja huutaa nähneensä jotain isoa ja pelottavaa.


Oravan hätä aiheuttaa yleistä sekasortoa ja kohellusta, sillä Tipujengi päättelee avaruusolioiden saapuneen pahat mielessään. Se oravan näkemä iso ja pelottava asia näyttää nimittäin ihan avaruusalukselta.


Esikoisen mielestä Tipujengi oli yllättävän hauska ja hän lukee sarjaa mielellään jatkossakin. Iso fonttikoko, runsas kuvitus ja lyhyet virkkeet tekevät kirjasta helppolukuisen. Tipujengi - Ensimmäinen tapaus voisi olla erityisesti 5-9-vuotiaiden mieleen.

Lue myös aiemmat Instagram-koosteet:

Helmikuu 2022

Tammikuu 2022 

Marraskuu 2021

Lokakuu 2021

Elo-syyskuu 2021

Heinäkuu 2021

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikon kirja: Mio, poikani Mio

Viikon kirja: Ronja ryövärintytär

Salainen puutarha on inspiroiva klassikko